Frankrike begränsar prisökningar på el

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire säger till tidningen Le Parisien att staten är i färd med att kraftigt sänka en viktig skatt på el. Foto: Creative Commons Lic.

I Frankrike inför regeringen nu flera åtgärder som syftar till att begränsa prisökningarna på el till fyra procent. Detta görs i ett försök att säkerställa att energin är överkomlig.

Det berättade finansminister Bruno Le Maire nyligen för journalister i Paris, skriver nyhetsbyrån dpa.

Le Maire säger till tidningen Le Parisien att staten är i färd med att kraftigt sänka en viktig skatt på el. Enligt ministern kommer det att resultera i ett inkomstbortfall för staten på åtta miljarder euro – nästan 60 miljarder danska kronor.

Dessutom har regeringen gett det statligt ägda energibolaget EDF i uppdrag att sälja mer av bolagets billiga kärnkraft till mindre konkurrenter. Det syftar också till att begränsa prisökningarna.

Planen har godkänts av EU-kommissionen, skriver dpa.

I ett uttalande uppger EDF att flytten kommer att kosta företaget upp till 8,4 miljarder euro i förlorade intäkter.

Taket för elprishöjningar kommer inför presidentvalet i Frankrike i april.

Även i Danmark har prisökningar på el och bensin drivit upp konsumentpriserna, så att vardagen har blivit dyrare.

Det har fått klimat-, energi- och försörjningsminister Dan Jørgensen (S) att kalla riksdagspartierna till diskussion i ämnet.

- Regeringen tar de stigande energipriserna på största allvar, som vi har följt mycket noga med växande oro, sade Dan Jørgensen i en skriftlig kommentar.

Sammankallande av diskussionerna kommer på begäran av Folkpartiets ordförande Jakob Ellemann-Jensen.

I ett brev till finansminister Nicolai Wammen (S) tidigare skrev V-ordföranden att de kraftiga prisökningarna på värme och el särskilt drabbar pensionärer och andra som kan ha svårt att få ekonomin att hålla ihop.

Det liberala partiet har därför föreslagit att avsätta 50 miljoner danska kronor riktat till pensionärer som sedan kan ansöka om värmetillägg.

De 50 miljonerna danska kronorna kommer ovanpå de 100 miljoner som regeringen anslog i slutet av förra året i ett så kallat värmepaket för kommunernas ökade utgifter.