Enzinc kommer att börja testa nya zinkbaserade batterier

Enzinc tar fram nya och bättre zinkbatterier. Foto: ENZINC

Utvecklaren av laddningsbara zinkbatterier Enzinc har startat samarbete med tredjepartsprodukttestpartners i BASE Technologies, EV-laddningsföretaget ChargeNet Stations, samt en global batteritillverkare, ett ledande elcykelmärke och en internationell avfalls- och återvinningsleverantör, som samarbetar med Enzinc.

Testserien kommer att genomföras vid University of California Riversides anläggningar med hjälp av en investering från CalTestBed värd 292 000 dollar.

- Det är ett klart tecken om förtroende för denna tekniks potential att ett antal företag samarbetar med Enzinc under dess testfas, säger Danny Kennedy, energichef på New Energy Nexus.

- Vi är glada över att våra program ger startup-företag som Enzinc en möjlighet att förbättra tillverkningen och användningen av batterier. Vi måste se mer av detta om vi ska påskynda omställningen av ren energi och elektrifiera vår ekonomi.

Nickel-Zink batteriet, eller som den korrekt heter, Nickel Oxyhydroxid, är i sin konstruktion mycket likt det Alkaliska batteriet. Anoden består av zink och som katodmaterial används nickel oxyhydroxid mixad med mangandioxid. Liksom i det alkaliska batteriet används kaliumhydroxid som elektrolyt.

Det konkurrenskraftiga initiativet CalTestBed finansieras genom California Energy Commissions Electric Program Investment Charge-program (EPIC) för att påskynda kommersialiseringen av ren energiteknik.

Genom programmet finansieras så kallad tredjepartstestning vid anläggningar i världsklass på nio universitet inom Kaliforniens universitets-campus och på ett nationellt laboratorium. Programmet leds av New Energy Nexus i samarbete med University of California Office of President (UCOP) och Lawrence Berkeley National Laboratory.

Enzincs mikrosvampanod i zink kommer att utveckla ”en familj av högpresterande uppladdningsbara batterier.” Anodens struktur gör att batteriet kan ge mer än tre gånger så mycket energi och har tre gånger så lång livslängd som blybatterier samtidigt som det kostar ungefär lika mycket. Batterierna fungerar effektivare genom användning av ett bredare temperaturområde än vad som är fallet med litiumbaserade batterier.

Det nya batteriet är helt återvinningsbart, mycket säkrare att använda än bly- eller litiumbaserade batterier och dessutom använder det av zink, ett vanligt material utan begränsningar i leveranskedjan.