Betydande prisökning för europeisk gas efter rysk tillförselpropp

Mallnows kompressorstation i Tyskland tar huvudsakligen över rysk naturgas. Härifrån strömmar gasen genom JAGAL mot västra Tyskland. Som med alla andra stationer, styrs driften av kompressorstationen i Mallnow, delstaten Brandenburg, från deras dispatchcentral med hjälp av de modernaste processtyrsystemen. Data som krävs för detta skickas från Mallnow till Kassel via fiberoptiska kablar. Foto: GasCADE

Mitt i energikrisen driver bristen på rysk gas återigen priset uppåt. De europeiska gaspriserna stiger kraftigt och har inte setts högre sedan oktober.

Detta kommer efter att den tyska stationen Mallnow, som tar emot den ryska gasen, uppgett att mängden rysk gas som togs emot genom Yamal-Europa-ledningen har nyligen reducerats till noll, skriver Bloomberg News.

Beskedet som kommer från nätoperatören Gascade, som förvaltar Mallnow-stationen, har resulterat i att de europeiska referenspriserna för gas, TTF, stigit med över 20 procent  till 179 euro per megawattimme.

Och det finns indikationer på att det inte blir bättre. Enligt Bloomberg signalerade Ryssland att ingen gas kommer att strömma till Mallnow.

Bristen på rysk gas sker mitt i en redan utmanande energikris som just nu också pressas av de kalla temperaturerna som ökar efterfrågan på gas som bland annat används för uppvärmning i hushållen.

President Vladimir Putin och Ryssland har tidigare hotat att stänga av gas som transporteras via bland annat Yamal-Europa-ledningen i hopp om att få europeiska länder att godkänna användningen av den nybyggda och mycket omdiskuterade Nord Stream 2-ledningen.

Flera västländer, inklusive USA, har dock försökt sätta stopp för ett potentiellt godkännande av rädsla för att Ryssland kommer att använda Nord Stream 2 som ett politiskt vapen för att främja sina intressen i Ukraina.

Yamal-Europa-ledningen, som går genom Vitryssland och Polen, förser Tyskland med rysk gas, medan Ryssland även förser andra delar av Europa via andra gasledningar.

 

...