USA öppnar för nya solenergiparker i Kalifornien, Colorado, Nevada och New Mexico

Solparken, där solljus omvandlas till elektricitet med hjälp av smält salt, ligger djupt inne i Nevadas öken. De många speglarna och det höga tornet hjälper till att säkerställa processen, som försörjer upp till 75 000 hem med elektricitet. Foto: SolarReserve.

Amerikanska tjänstemän tillkännagav nyligen godkännandet av två storskaliga solenergiprojekt i Kalifornien och beslutade att öppna upp offentlig mark i andra västliga delstater för potentiell solenergiutveckling, som en del av Biden-administrationens ansträngning att motverka klimatförändringar genom minskning av fossila bränslen.

Inrikesdepartementet godkände solenergiprojekten Arica och Victory Pass på federal mark i Riverside County öster om Los Angeles. Tillsammans skulle de generera upp till 465 megawatt el, eller tillräckligt för att försörja cirka 132 000 hem, enligt den San Francisco-baserade utvecklaren Clearway Energy. Godkännandet av en tredje solfarm planerad för 500 megawatt förväntas under de kommande dagarna, sade tjänstemän.

USA:s Inrikesdepartement utfärdade nyligen en uppmaning till markägare om att nominera mark för utveckling inom "solenergizoner" i Colorado, Nevada och New Mexico som tillsammans täcker cirka 140 kvadrat miles (360 kvadratkilometer).

Inbjudan till utvecklare kommer i en tid när tjänstemän under den demokratiske presidenten Joe Biden främjar förnybar vind- och solenergi på offentlig mark och till havs för att minska utsläppen av växthusgaser som värmer planeten. Det är en uttalad förändring jämfört med den tidigare republikanske presidenten Donald Trumps betoning på kolbrytning och olje- och gasborrning.