Frankrike blir importör av energi efter att EDF stängde reaktorer

EDF:s huvudkontor. Defekter hittades vid ett kärnkraftverk i Civaux, Frankrike. Operatören EDF stoppade operationen, två reaktorer står stilla. Det får konsekvenser för årets vinstprognos. Foto: EDF

Elpriserna skjuter i höjden i Europa, och i synnerhet Frankrike kämpar för att få upp tillräckligt med energi för att hålla lamporna tända fram till nästa år.

Energibolaget Electricite de France, EDF, har tvingats stänga av två av sina kärnkraftsreaktorer.

- Detta har skapat problem när det gäller att skaffa tillräckligt med energi i Frankrike, som vanligtvis är en exportör av energi, skriver Bloomberg News.

Därför har landet nu istället börjat importera energi och till och med börjat bränna bort olja.

- Det visar hur omfattande det hela är när de faktiskt börjar elda med olja och importera från andra länder, säger Fabian Ronningen, analytiker på Rystad Energy, enligt Bloomberg.

De tre reaktorerna svarar vanligtvis för att producera 10 procent av Frankrikes energi från kärnkraft. Det har skapat brist på energiresurser i en tid då det kalla vädret har drivit upp konsumtion och efterfrågan.

Frankrike har svarat genom att öka produktionen i sex oljeeldade kraftverk, skriver Bloomberg.

Tidigare denna månad meddelade EDF att bolaget hittat fel i två kärnreaktorer och det kan komma att påverka resultatet så pass att bolaget inte räknar med att kunna leva upp till de uppsatta vinstmålen för i år. Samtidigt måste ytterligare två reaktorer stoppas för att genomgå en inspektion, vilket innebär att totalt fyra reaktorer tas ur drift.

På den nordiska elbörsen Nord Pool är elpriserna rekordhöga. Där handlas 1000 kilowattimmar för 371,77 euro, vilket är en ökning med 37 procent, enligt Bloomberg.