Nya reaktorn i finländska Olkiluoto klar för start

Efter att nya reaktorn Olkiluoto 3 (längs till vänster i bilden) började laddas med kärnbränsle i mars 2021 har Stuk granskat planerna och anvisningarna för de heta tester som följde laddningen. Stuk har också övervakat de viktigaste testerna. Photo: Framatome

Strålsäkerhetscentralen Stuk har beviljat Industrins Kraft TVO tillstånd att börja testköra den nya, tredje reaktorn i Olkiluoto i västra Finland. Kärnreaktionerna i reaktorn testas under vintern och går allt enligt plan kan reaktorn tas i kommersiell användning till sommaren.

Det är efter en försening på över tio år som den tredje reaktorn i Olkiluoto nu kommit så långt att den kan börja testas för elproduktion. Tillståndet från Strålsäkerhetscentralen Stuk gäller tillstånd för så kallade kriticitets- och lågeffekttest. Det innebär att TVO för första gången kan sätta i gång en kärnreaktion i reaktorn.

Laddningen av bränsle i den nya reaktorn började i mars i år.

Byggnadsprocessen kring Olkiluotos tredje reaktor har varit full av motgångar och problem. Bland annat hade byggherren Areva inte räknat med de stränga säkerhetskrav Stuk ställde, men också byggnadskulturen bland entreprenörerna och kraftverkets automation har hört till sådant som ställt till med problem.

Projektchef Essi Vanhanen säger i Stuks pressmeddelande att anläggningen varit en plats för lärande för alla deltagare.

Under de här testerna har TVO till exempel kunnat visa att de problematiska vibrationerna i tryckhållarens anslutningsledning har minskats tillräckligt genom att lägga till dämpare i ledningen.

TVO har också gått igenom de avvikande händelser som inträffade under provdriften medan Stuk höll koll på hur provdriften fortskred och utförde nödvändiga inspektioner på de reparerade och modifierade anläggningarna.

Innan reaktorn görs kritisk, det vill säga tas i kommersiell drift, kommer Stuk att fastställa startberedskapen på anläggningsplatsen. Under vintern kommer olika tester att göras för att säkerställa att allt fungerar som det ska.

I det sammanhanget kontrollerar centralen att de öppna frågor som finns kring beslutet om tillstånd för tester är i ordning. Stuk övervakar också uppstarten av reaktorn samt lågeffekttesterna på plats i Olkiluoto.

Industrins Kraft kommer successivt att öka effekten i reaktorn. Industrins Kraft behöver Strålsäkerhetscentralens tillstånd för att öka effekten till över fem procent av reaktorns fulla

kapacitet, samt för att öka effekten till över 30 och 60 procent.