Eon ökar investeringarna i energiomställningen till 27 miljarder euro till 2026

E.ON Drive Booster behöver, enligt tillverkaren, inte dra sin ström direkt från nätet utan har snarare sitt eget integrerade batterilagringssystem. En normal strömanslutning som den som finns i vilken stormarknad som helst och det interna batteriet ger tillsammans den nödvändiga kapaciteten för att ladda två elfordon samtidigt med upp till 150 kW. Som ett resultat tar det bara i genomsnitt 15 minuter att ladda bilarna med tillräckligt med kraft för en räckvidd på runt 200 km. Foto: E.on

22 miljarder euro ska flöda till utbyggnaden av näten och 5 miljarder euro till verksamheten med kundlösningar. Enligt Eon kommer upp till 90 procent av investeringarna att uppfylla de strikta hållbarhetskriterierna i EU:s taxonomi.

På tisdagen presenterade Eon sin tillväxtstrategi fram till 2026 på en virtuell kapitalmarknadsdag. Energibolagets styrelse aviserade miljardinvesteringar i energiomställningen med en samtidig kontinuerlig ökning av rörelseresultatet och utdelningen till aktieägarna.

- Eon startar nu en omfattande tillväxt- och investeringsoffensiv för att bygga en CO2-fri, digital energivärld, säger VD Leonard Birnbaum.

Enligt egna utsagor tänker energibolaget investera totalt 27 miljarder euro i energiomställningen. 22 miljarder euro av detta är avsedda för utbyggnaden av energinätet, och ytterligare 5 miljarder euro kommer att strömma in i Eons kundlösningsverksamhet.

Tillväxtstrategin planerar att öka investeringarna i nätverk årligen med cirka en miljard euro per år fram till 2026. De europeiska nätbolagen driver för närvarande nät med reglerade anläggningstillgångar på cirka 35 miljarder euro.

Cirka en miljon decentraliserade system för förnybar energi är anslutna. Energibolaget vill också satsa på sin expansion.

- Det kan inte bli någon energiomställning utan vår infrastruktur. Bara under de kommande fem åren kommer vi att ansluta ytterligare 35 till 40 gigawatt förnybar energi till våra nät, meddelar Thomas König, Eons styrelseledamot för energinät.

- Utöver detta kommer den extra utbyggnaden av miljontals värmepumpar, batterilagringssystem och elektromobilitet sammanfattar König.