Första flytande solcellsanläggningen i Luxemburg i drift

Anläggningen med 25 000 solcellsmoduler är placerad på en före detta kyldamm som ägs av Arcelormittal. Bild: ArcelorMittal

Det är det förnybara energiföretaget Enovos med rötter i Tyskland som driver anläggningen. Ståltillverkaren Arcelor Mittal har ställt en lämplig vattenyta till förfogande för detta.

Systemet byggdes med 25 000 solcellsmoduler, som flyter på en före detta kyldamm som ägs av Arcelor Mittal.

Företaget Enovos för förnybar energi och ståltillverkaren Arcelor Mittal har meddelat invigningen av Luxemburgs första flytande solcellssystem, byggt med 25 000 solpaneler på en före detta kyldamm som ägs av ståltillverkaren ArcelorMittal Differdange. Företaget driver ett elektriskt stålverk i kommunen med samma namn i Luxemburg.

Den luxemburgska regeringen lade ut projektet på anbud 2019. Anläggningen drivs av Enovos. Arcelor Mittal har ställt 5,7 hektar av sin vattenyta till förfogande för projektet. Solkraftverket matar in sin el till nätet till ett ej offentliggjort pris.

Byggarbetet på systemet påbörjades i mars 2021

- Först installerades den flytande solcellsstrukturen och transformatorstationen, sedan gjordes den elektriska anslutningen, säger Arcelor Mittal i ett uttalande.

- Höjdpunkten i den här projektfasen var borrningen under järnvägsnätet nära bassängen. Detta gjorde det möjligt att dra de kablar som krävs för att ansluta systemet till det publika nätverket.

Stålföretaget meddelade nyligen att projektet var det första av sitt slag, utan att ge några ytterligare detaljer.

Enligt International Renewable Energy Agency IRENA hade Luxemburg en installerad solcellskapacitet på 195 megawatt i slutet av 2020. Staten främjar för närvarande projektets expansion genom ett inmatningstariffsystem.