Världens största solenergimarknad kommer att behöva en installationsschvung senast vid årsskiftet för att nå tillväxtmålen eftersom kostnadsinflationen bromsar utvecklingen.
Kina utvecklade cirka 29,3 gigawatt solenergi under årets första 10 månader, meddelade National Energy Administration nyligen. Det är långt ifrån Kinas årliga prognosmål på 55 till 65 gigawatt som fastställdes av China Photovoltaic Industry Association tidigare under 2021.
Kinas långsamma soltillväxt innebär att en ökning behövs nu för att landet ska uppnå prognosmålet.
Den oväntat långsamma tillväxten blev väl synlig efter att kostnadsinflationen drabbat solenergibranschens försörjningskedja, där priset på solpaneler började stiga för första gången på åtta år.
Det har orsakat projektförseningar även efter att Kinas statsägda energigiganter tillkännagav ambitiösa mål för förnybar energi under det första året efter president Xi Jinpings tillkännagivandet om 2060-års klimatneutralitetsmål.
- Vissa projekt startades för sent, men de kunde man ha förflyttat till nästa år på grund av höga utrustningskostnader och låga lönsamhetsgrader, betonade Lin Wang, en Beijing-baserad analytiker på BloombergNEF.
- Det finns en låg drifthastighet hos både tillverkare och utvecklare i det där landet.
Kinesiska utvecklare av förnybar energi tenderar att ta stora kliv under installationernas slutskede för att nå årliga mål eller subventionsdeadlines.
Under 2020 installerade landet hela 22,3 gigawatt enbart i december, nästan hälften av den totala årliga kraftmängden, enligt uppgifter från China Electricity Council.
I år verkar det råda en annan policy. Den kinesiska regeringen erbjuder inte längre subventioner för de flesta solcellsanläggningar inom allmännyttan och kvoten för subventioner för takinstallationer har uppfyllts redan i slutet av oktober.
Longi Green Energy Technology Co., världens största tillverkare av solpanelsutrustning, sänkte sin uppskattning för solenergiinstallationer i Kina under 2021 först från 55 gigawatt till 40 och vidare till 45 gigawatt eftersom allt högre prisnivå påverkar efterfrågan avsevärt, förklarade en Morgan Stanley-analytiker vid ett virtuellt toppmöte.
Kostnaderna för solcellsmoduler har ökat med cirka 28 procent i år, pådrivet av skyhöga priser på poly kisel, det ultraledande material de är gjorda av.
I takt med att efterfrågan avtog, hade lager som innehas av Longi och dess konkurrenter, inklusive JA Solar Technology Co. och Trina Solar Co., nästan fördubblats i slutet av tredje kvartalet jämfört med föregående år, enligt företagets uppgifter.
Nedgången kommer sannolikt inte att vara länge. Longi förväntar sig att priserna på solenergiutrustning kommer att sjunka 2022, vilket genererar igen byggnationen av globala solenergianläggningar från cirka 150 gigawatt i år till så mycket som 220 nästa år, prognostiserar Morgan Stanley i ett pressmeddelande.