Vingård från Verona förlitar sig på solceller och solenergi

Förutom druvor skördar Cantina Cesari även solenergi. Foto: fischer Befestigungssysteme

En norditaliensk vingård skördar inte bara druvor utan även solenergi. För solcellssystemet på det platta taket med låg bärförmåga valde man fischer-monteringssystemet Solar-Wind II från Solar-Fix-serien.

Vingården Cantina Cesari från den norditalienska provinsen Verona förlitar sig på solceller och Solar-Fix-fästsystemet från tyska Fischerwerke.

Cantina Gerardo Cesari från Fumane har gjort viner från Valpolicella-området sedan 1948 och öppnade en ny vingård 2021. Det är här som druvorna torkas i fyra till fem månader, följt av pressning, jäsning och den första förädlingen av vinerna. Den nya vinkällaren ska också smälta in harmoniskt med landskapet som präglas av vingårdar, olivlundar, tallskogar och fruktträdgårdar.

Redan från början ämnade man installera ett solcellssystem för produktion av solenergi på det gröna platta taket i den nya byggnaden. Solkraften ansvarar bland annat för det geniala systemet som reglerar luftfuktigheten och ventilationen och förser anläggningen med energi. Därmed garanteras att de dyrbara druvorna alltid förvaras och bearbetas korrekt.

Kritiska väderfenomen

De ansvariga gav installationsföretaget Andrea Impianti, baserat i provinsen Verona, i uppdrag att planera och implementera solcellssystemet.

Ägaren Andrea Tezza planerade solenergisystemet med hänsyn till olika faktorer som plats, vindexponering och frekvensen av kritiska väderfenomen som hagel. Operatören ville därmed säkerställa en permanent prestanda för systemet och hålla underhållskostnaderna hanterbara. För installationen av solcellssystemet valde specialistföretaget Solar-Wind II-systemet från Solar-Fix-serien från Fischer.

De specifika kraven visade sig vara mycket krävande. Det innefattade till exempel montering utan borrning och låg belastning på byggnadens tak.

- Med tanke på dessa utmaningar användes Fischers monteringssystem Solar-Wind II av aluminium med en 10° lutning, vilket möjliggör installation på platta tak och använder luftströmmarnas effekt, förklarar Fischers expert Vittorio Roby.

- På grund av designen rullar vinden över systemet och ökar därmed fästet och greppet med marken även i hård vind.

 

...