Nytt förslag om enorm solpark splittrar politiker i Västjyllands kommun

Just nu är förvaltningens förslag att tillåta byggande av 240 hektar solparker i framtiden, men det nya förslaget från de båda parterna är på mer än fyra gånger så stor yta som det som ursprungligen var planerat. Foto: Go-green

Mer än fyra gånger så stor yta måste avsättas för en stor solcellspark i Varde kommun, ifall de danska Liberalerna och Socialdemokraterna får sin vilja igenom. Andra partier är mer oroliga.

Det handlar om klimatet och därför kan man tillåta upp till 1000 hektar stor solpark, skriver JydskeVestkysten .

Better Energy håller redan på att bygga kommunens första solpark på cirka 60 hektar vid Mejls, men de två parterna sneglar åt Ringskøbing-Skjern kommun, som har tillåtit en 1000 hektar stor solpark.

De konservativa i Varde kommun är mer ovilliga.

- Det är inte gratis att planera 1 000 hektar solceller. Det finns ingen som säger att Varde kommun måste lösa hela landets klimatutmaning, säger Niels Christiansen från de konservativa till JydskeVestkysten.

SF i Varde vill ha potatisodling under solcellerna.

I kommunens första utkast hade 17 209 hektar avsatts för eventuella solparker, som senare reducerades till 6 738 hektar på grund av lokal oro. Man har också planerat för att totalt 32 nya vindkraftverk kan uppföras i kommunen.