De billiga solcellernas dagar minskar i snabb takt

Installation av solfångare i Kina. Foto: TotalEnergies

Kostnaden för ”gröna lösningar” håller på öka eftersom priserna, till exempel på polykisel, går upp och kommer sannolikt att förbli höga bland annat på grund av fabriksstopp i Kina.

Polysilicon är en superraffinerad form av kisel som används i solpaneler på grund av dess halvledarliknande materialegenskaper.

Spotpriserna för polysilikon sjönk på $ 6,30/kg i mitten av 2020 men hoppade nyligen med 600 procent upp till $ 36,09 / kg , enligt BloombergNEF.

Kina är en topproducent av polykisel. De senaste fabriksstängningarna av energikrävande fabriker, till exempel sådana som förädlar kisel, har resulterat i minskad produktion som kommer att påverka det globala utbudet. Länder som har bråttom att förnya sina ekonomier ökar efterfrågan på solpaneler som pressar polysilikonpriserna ännu högre.

- Det har varit ett väldigt galet år", konstaterade Sakura Yamasaki, direktör för Singapore Solar Exchange, nyligen under ett webbseminarium för Roth Capital Partners. Hon sa att priserna på polykisel kan stabiliseras under andra kvartalet 2022 men tror att priserna kommer att fortsätta att öka ändå i framtiden.

- Vi är ännu inte vid resans slut, sade Yamasaki.

Hon tror att marknaden kommer att förbli "kaotisk" 2022 eftersom andra kostnader som frakt och varor kommer att göra kostnaden för att producera solpaneler mycket högre än tidigare år.

- Det kommer inte att bli någon lättnad 2022, sa hon, angående åren som kommer.

Kostnaden för polykisel och i slutändan solpaneler kommer att stiga högre under åren så som Bank of America nyligen noterade. Banken förväntar sig att det behövs en investeringshöjning på minst 150 biljoner dollar för att nå en "netto-noll" värld under närmaste trettio år, vilket motsvarar cirka 5 biljoner dollar i årliga investeringar, vilket i sin tur motsvarar två gånger aktuell global BNP.

 

...