Rosatom planerar vätgasproduktion i kärnkraftverk på Kolahalvön

Kola kärnkraftverk (Kola NPP) (ryska: Кольская АЭС) är ett kärnkraftverk i nordvästra Ryssland. Det ligger på södra sidan av sjön Imandra nära staden Polyarni Zori på Kolahalvön. Kraftverket består av fyra reaktorer av typen VVER-440, som är en rysk typ av tryckvattenreaktor. Foto: Creative Commons Lic. kredit: Kola NPP

Ryska kärnkraftverket på Kolahalvön kommer eventuellt att användas för väteproduktion meddelar Rosenergoatom.

- Rosatom planerar utveckling av ett kommersiellt genomförbart förslag för produktion av väte senast 2030 genom att omvandla metan inom kärnkraftverket, meddelade Anton Moskvin, vice president för marknadsföring och affärsutveckling av Rosatom Overseas (del av Rosatom) under offentliga debatten om “Rysslands och världens vätgasframtid: dialog med näringslivet" i samband med den ryska energiveckan.

- Om vi tittar det hela från ett mer avlägset perspektiv, arbetar vi med att skapa ett kärnkraftverk med en gaskyld högtemperaturreaktor och en metanomvandlingsenhet. Syftet är att skapa en kommersiellt effektiv lösning för produktion av vätgas med denna metod senast år 2030, säger Moskvin.

Han tillade att arbete pågår med flera projekt som engagerar kärnkraftverk. I synnerhet utvecklas en förstudie (FS) för användning av

Kola NPP:s fria energitillgång för produktion av vätgas genom elektrolys. På stationsplatsen planeras ett bänkprovskomplex, som kommer att omfatta elektrolysanläggningar ur egen produktion.