Världens största flytande vindkraftpark levererar grön el till Skottlands energinät

Projektet består av fem av Vestas 9,5 megawatt starka V164- turbin och en 2 megawatt stark V80 turbin, var och en installerad på WindFloat® halvt nedsänkbara plattformar som designats av Principle Power. Foto: KOWL-Cobra Group

Kincardine Offshore Windfarm på 50 megawatt ligger 15 kilometer utanför Aberdeenshires kust, på ett vattendjup mellan 60 och 80 meter.

Projektet består av fem av Vestas 9,5 megawatt starka V164- turbin och en 2 megawatt stark V80 turbin, var och en installerad på WindFloat® halvt nedsänkbara plattformar som designats av Principle Power.

Kincardine -projektet startades redan 2014 av Allan MacAskill och Lord Nicol Stephen, som nu är chefer för Flotation Energy plc. Under 2016 blev Cobra Group huvudinvesteraren i Kincardine Offshore Windfarm Ltd. (KOWL)

Förberedelse i Aberdeens hamn. Foto: Cobra Croup

"Ett fantastiskt fundament"

Cobra Wind, ett dotterbolag till Cobra Group, har ansvaret för leveransen av projektet, inklusive byggande, installation och driftsättning.

- Kincardine-projektet är inte bara världens största i sitt slag. Det har varit ett fantastiskt fundament även för andra joint venture-projekt,

som Cobra och Flotation Energy. Vår fas 4-framgång med 480 megawatt starka Morecambe -projekt, våra 7 gigawatt starka erbjudande i samband med Scotwind -leasingrundan och vårt White Cross 100 megawatt starka flytande projekt i sydvästra delen av landet är alla tecken på vår tilltro för skotsk och brittisk flytande vindkraft. Vi är beredda på massiv tillväxt i framtiden och vi vill göra mer, förklarade Cobras seniorchef, Jose Antonio Fernández.

Förutom att vara den största flytande vindkraftparken i världen, har man även skapat ett vindkraftverk med den högsta prestandan som någonsin installerats på flytande plattformar.

En hel stad

Kincardine kommer att generera över 200 gigawattimmar grön el per år, vilket ger nog med förnybar el för att driva mer än 50 000 skotska hushåll.

- Kincardines fullbordande innebär att vi har nått en avgörande tidpunkt när det gäller att bestämma Skottlands ledarskap inom den flytande offshoresektorn. Kincardines havsbaserade vindkraftverk har visat att även

de största och mest avancerade vindkraftverken som finns tillgängliga kan installeras på flytande plattformar i den utmanande Nordsjömiljön. Projektet visar också att flytande vindkraft kan spela en viktig roll när det gäller att handskas med klimatförändringar inte bara i Skottland och Storbritannien, utan också runt om i världen, sade KOWL-Cobras projektdirektör Jaime Altolaguirre,

Beprövade Nordsjötalenter

Kincardine-teamet har också valt Aberdeen som drift- och underhållsbas.

- Vårt lokala team, som leds av Cobra, kommer att ansvara för den dagliga driften av projektet. Vi kommer att använda skotska företag med beprövade Nordsjötalenter, med tanke på deras erfarenhet av att kunna ge underhåll åt offshore-dykare och plattformar under de senaste 50 åren, vilket passar utmärkt för oss, tillade Jaime Altolaguirre.

- Kincardine åskådliggör dessutom beredskapen och den kommersiella potentialen hos flytande teknik. Med åttio procent av världens havsresurser i djuphavsområden öppnar flytande teknik som WindFloat® flera nya

geografiska områden för utnyttjandet av gränslösa mängder av ren energi. Storbritannien har kommit till insikt om den flytande vindkraftens potential som nu erkänns globalt som en nyckelmarknad för flytande vindutveckling. Kincardine visar att flytande vindenergi är beredd på att stödja regeringens netto -nollambitioner inför de kommande förhandlingar om energipriser med ScotWind, som förvaltas av Crown Estate Scotland, säger Aaron Smith, CCO för Principle Power.

Transport till havs. Foto: Cobra Croup

En nyckelmarknad

- Kincardine -projektet visar hur gränserna för havsbaserad vindteknik ständigt skjuts framåt. Vi har återigen visat att världens mest kraftfulla turbiner kan installeras på flytande plattformar. Vi är redo för nästa fas av kommersiell verksamhet när det gäller flytande havsvind. Med lämplig policy och bestämmelser erbjuder flytande teknik Storbritannien en möjlighet att utöka sin globala ledarposition inom havsbaserad vind och bygga ytterligare möjligheter för den inhemska leveranskedjan. Vi är stolta över att få vara en del av detta banbrytande Kincardine projekt, konstaterade Nils de Baar, VD för Vestas i Central- och Nordeuropa.

FAKTARUTA:

Om Kincardine Floating Offshore Wind

· Utvecklare: Kincardine Offshore Windfarm Ltd. (KOWL). Etablerades 2014 av Allan MacAskill och Lord Nicol Stephen. Majoriteten ägs av Cobra Group

· EPC -entreprenör: Cobra Wind International Limited (CWIL)

· Turbiner: 5 x Vestas V164-9,525 MW turbiner och 1 x V80-2 MW

· Spetshöjd: 190 meter

· Foundation: WindFloat (flytande, halvt nedsänkbar typ)

· Projektkapacitet: 50 megawatt

· Plats: Aberdeen, Skottland

· Avstånd från stranden: 15 kilometer

· Vattendjup: 60-80 meter

· Nominell spänning: 33 kV

· Antal anslutna bostäder: över 50 000

· Förväntad livslängd: minst 25 år

Om Cobra Group

Cobra är världsledande inom utveckling, konstruktion och förvaltning av industriell infrastruktur och energiprojekt. Cobra har en internationell närvaro i Europa, Asien, Afrika och Amerika.