EU strävar efter energioberoende för unionen och Ukraina

NAK Naftogaz Ukrajiny är det ukrainska statliga energibolaget, som verkar på olje- och gasmarknaden. Naftogaz sysselsätter cirka 170 000 personer och genererar enligt regeringens siffror 1/8 av Ukrainas BNP. Foto: Unian

Energipriserna har nyligen skjutit i höjden och satt press på EU-länderna och Ukraina, som är särskilt beroende av rysk naturgas.

EU tittar för närvarande på en strategisk naturgasreserv, men har ett långsiktigt mål att göra både Europeiska unionen och Ukraina oberoende, sade EU på tisdagen, enligt Reuters.

- Gasförsörjningstryggheten kommer att omfatta omvänd flöde om det krävs av EU. Slovakien är till exempel villig att öka dess produktion, sade EU -kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i sällskap med Ukrainas president, Volodymyr Zelensky.

Ursula von der Leyen efterlyser ytterligare investeringar i förnybar energi för att möjliggöra energioberoende, vilket hon beskriver som "livsviktigt" för både EU och Ukraina.

– Vi kommer att fortsätta att arbeta tillsammans för att utnyttja möjligheterna som associeringsavtalet mellan EU och Ukraina har att erbjuda, sade Ursula von der Leyen.