Klimatforskare om sjöfartens gröna energiomvandling: Den är på väg oavsett lagstiftning eller inte

Fartyg är långsiktiga investeringar, och rederier riskerar att fångas av sin investering i LNG eftersom övergångsdynamiken kommer att få den gröna övergången att ske snabbare än oljeindustrin och rederierna hade tänkt sig. Foto: Creative Commons Lic. kredit: Fachdozent.

- Precis så som det skedde inom bilindustrin kan den gröna övergången komma till sjöfarten om några år, förutspår forskaren Tristan Smith.

Ingen lagstiftare kan ta åt sig äran för att bilindustrin har kastat sig in i produktionen av elbilar och håller på att fasa ut fossila bränslen.

Tesla och Elon Musk kan å andra sidan ges en viktig roll tillsammans med bland annat batteritillverkarna och IT -industrin, och sjöfarten verkar vara på väg mot sitt "Tesla -ögonblick".

Det är Tristan Smiths analys. Han är forskare inom grön omvandling av sjöfart vid University College London.

Räcker knappast

När det gäller sjöfarten har lagstiftarna - och inte minst IMO, varit så långsamma att svara på sjöfartens massiva koldioxidutsläpp att sjöfarten inte kommer att kunna uppfylla Parisavtalets mål om klimatneutralitet 2050 med initiativen hittills.

- Det är inte en fråga om att vara hundra procent grön eller ingenting. Du kan göra lite och få erfarenhet och sedan göra lite mer.

- Men den gröna övergången kommer ändå att komma ikapp sjöfarten, och det kan hända snart, tror Tristan Smith.

Nyckeln till utveckling är vad han beskriver som "övergångsdynamik", som omfattar olika krafter inom forskning, teknikutveckling, näringsliv och politik, och som ackumulerat bygger fart i den gröna övergången.

- Jag tror att det kommer att utvecklas ganska snabbt under de närmaste tre till fyra åren, säger Tristan Smith till ShippingWatch och anspelar på utvecklingen av hållbar sjöfartsteknik.

Tecken på grön omvandling

Han ser tecken på att övergångsdynamiken börjar ta fäste i sjöfartsindustrin.

Industriell produktion av grönt väte etableras eftersom företag inom energisektorn i synnerhet ser en framtida affärsmöjlighet.

Grön vätgas som produceras genom elektrolys är nyckeln till produktionen av andra gröna bränslen, som är nödvändiga för en grön omvandling av viktiga delar av ekonomin, inte minst när det gäller tunga transporter.

Grön vätgas

De framtida producenterna av grön vätgas kommer inte att vara beroende av sjöfarten som kunder - många andra sektorer kommer att behöva grön vätgas.

- Företag kommer att anpassa sig när det finns en risk för deras rykte.

Motortillverkare är också på god väg att utveckla skeppsmotorer för gröna bränslen som vätgas, metanol och ammoniak, som förväntas slå ut på marknaden inom några år.

Dessutom finns det en växande populär uppfattning som stöder grön övergång - inte bara för sjöfarten, utan för hela ekonomin. Åsikter kan få företag att ändra beteende, påpekar Tristan Smith.

Till exempel kan rederiernas rykte äventyras om de investerar i bränslen som endast ger begränsade fördelar för miljön. Fossil, flytande naturgas, LNG, är ett sådant bränsle, tror Smith.

Kan fångas av LNG –investeringar

Oljebolagen som säljer LNG och flera rederier satsar på LNG som ett tillfälligt övergångsbränsle för fartyg tills bättre lösningar finns tillgängliga.

- Det är faran med LNG. Rederierna som fokuserar på LNG kommer att uppleva överraskningar. De fokuserar bara på IMO, som bara kommer med avsiktsförklaringar, säger Tristan Smith, som är övertygad om att den gröna övergången kommer att ske snabbare. än IMO:s mål för sjöfart antyder.

Politiskt tryck

IMO har satt upp målet att sjöfarten ska minska sina totala utsläpp av växthusgaser med minst 50 procent år 2050 med 2008 som basår, men det politiska trycket för en snabbare global energiomställning ökar.

Parisavtalet, som syftar till att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius senast år 2050, förutsätter att den globala ekonomin är klimatneutral fram till 2050. Enligt den senaste rapporten från FN: s organ IPCC sker den globala uppvärmningen betydligt snabbare än vad som föreskrivs i Parisavtalet.

Tristan Smith beskriver det därför som "falskt tal" när regeringar och företag hävdar att de tänker begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius i enlighet med Parisavtalet.

- Uppvärmning är ett faktum, som kommer att hända. Vi når 1,5 procent redan 2040, om inte tidigare, säger Smith avslutningsvis.