Oljepriset sjunker efter en varning från IEA

OPEC:s sekretariat sammanträder. Foto: OPEC

Stigande coronainfektion och risk för restriktioner får International Energy Agency (IEA) att varna för minskande tillväxt när det gäller efterfrågan på oljeprodukter.

Oljepriset sjönk för andra dagen i rad efter fredagen den 13 augusti efter att IEA - International Energy Agency - varnade för att efterfrågan på oljeprodukter kommer att avta på grund av ett ökande antal fall av covid -19 globalt och risken för restriktioner. Det skriver Reuters.

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostade 70,91 dollar på fredagsmorgonen den 13 augusti mot 71,23 dollar på torsdagseftermiddagen.

Däremot förutspår organisationen för de oljeexporterande länderna, Opec, en återhämtning i den globala efterfrågan på olja i år och ytterligare tillväxt 2022, trots ökande oro för covid-19.

Opec har också höjt förväntningarna nästa år från andra tillverkare inklusive USA. Dessa producenter kan komma mellan Opec och dess allierade - Opec + - målet att balansera marknaden.

- Tillväxten för andra halvan av 2021 har nedgraderats när nya covid-19-restriktioner har införts i flera stora oljekonsumtionsländer, särskilt i Asien, och det kommer att minska rörelser och oljekonsumtion, säger IEA enligt Reuters.

IEA räknar med att tillväxten i oljebehovet minskar eller under resten av 2021 på grund av påverkan av kraftigt ökande infektioner med Deltavarianten av corona.