Politiskt avtal i Danmark kan sätta press på mindre biogasanläggningar

Biogasanläggning i Danmark. Foto: Madsen

- Ett brett politiskt avtal måste minska produktionen av energigrödor, men detta kommer att sätta press på de mindre biogasanläggningarna, varnar organisationen Biogas Danmark.

De mindre biogasanläggningarna väntar en utmanande tid efter att regeringen och flera parter ingått ett avtal där taket för hur stor andel så kallade energigrödor som får användas för biogasproduktion måste minskas avsevärt till 2030.

År 2024 måste mängden energigrödor minskas från 12 till 4 procent i Danmark, medan majs måste fasas ut i biogas 2025, och det kommer att bli en "våldsam och hård förändring" för vissa biogasanläggningar, säger ordförande i Biogas Danmark, Henrik Høegh, till Landbrugsavisen .

- Många ägare av mindre biogasanläggningar är helt beroende av att kunna använda dessa energigrödor - särskilt majs. Ägarna anpassar sin fältplan och avkastning för att passa biogasanläggningen, och därför är det våldsamt när man bestämmer sig för att sluta använda sådant helt, säger Henrik Høegh till media.

Nedfasningen av majs är motiverad av klimatöverväganden, eftersom biogas som produceras på majs kan ha ett klimatavtryck på nivån av fossil naturgas, enligt en analys av grödor utförd av SDU och Seges.

Regeringen står tillsammans med liberala partiet, det danska folkpartiet, den radikala vänstern, socialistiska folkpartiet, enhetslistan, det konservativa folkpartiet, den liberala alliansen och alternativet.

Med det nya avtalet kommer andelen energigrödor i biogasproduktionen att minska till 8 procent nästa år, 6 procent år 2023 och 4 procent 2024. År 2020 härstammade sig cirka 12 procent av biogasproduktion från energigrödor.

I avtalet finns ett bottenavdrag för mindre biogasanläggningar, så att kraven på de första 65 000 ton biomassa per år undantas.