Angela Merkel välkomnar ett kompromissavtal med USA om kontroversiell rysk gasledning

Läggning av gasrör för projektet Nord Stream 2 i Östersjön. Foto: Gazprom

Avtalet om den ryska gasledningen Nord Stream 2 har varit kontroversiellt i flera år. Kritiker i USA och även i flera europeiska länder, däribland Polen och Ukraina, säger att Ryssland kan missbruka avtalet och utöva press på Tyskland och Europa.

I Ukraina anser Yuri Vitrenko, verkställande direktör för Naftogaz - Ukrainas statliga energibolag, att hans land bör erbjudas Nato-medlemskap i kölvattnet av ny utveckling.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel välkomnar däremot ett kompromissavtal med USA om en kontroversiell rysk gasledning. Men hon säger att det fortfarande finns tysk-amerikansk oenighet i frågan.

- Den ryska sidan har sagt att den inte kommer att använda energi som vapen, sade Merkel och påpekade vikten av att hålla kommunikationslinjer öppna till Moskva - även i svåra tider.

Ur USA: s synvinkel har tonvikten lagts på att tyskarna måste motverka det omedelbart om ryssarna fortfarande försöker använda Nord Stream 2 politiskt, exempelvis mot Ukraina.

Merkel berömmer avtalet med USA om Nord Stream 2. Från den tyska sidan betonas bland annat att gasledningen kommer att ge billig energi, vilket gör det lättare att avveckla tyskt kol och kärnkraft.

Tyskland har också planerat att Ryssland ska förnya andra gasavtal med Ukraina.

Merkel på onsdagen pratade i telefon om Nord Stream 2 med Rysslands president Vladimir Putin, som betonade att gasledningen inte kommer att användas politiskt.

Merkel berömmer villigheten att kompromissa på båda sidor om den nästan färdiga gasledningen till tio miljarder euro (upp till 75 miljarder kronor). Det kommer att fördubbla ryska gasleveranser till Tyskland.

Nord Stream 2 kringgår också hela Ukrainas gasinfrastruktur. Detta innebär att landet missar de välbehövliga transiteringsskatterna, precis som det minskar Ukrainas möjligheter att utöva inflytande på Ryssland.

Det ryska energiföretaget Gazprom är den dominerande aktören i projektet.