Bill Gates-stödda solföretaget redo att gå samman med ett Spac-företag

Företaget Heliogen har samlat in 108 miljoner pund för att driva sitt nya solceller (CSP) "solljusraffinaderi" vidare till marknaderna. Tekniken, med stöd av den amerikanska affärsmagnaten Bill Gates, kan producera extremt hög temperatur värme som sedan kan användas för kraftproduktion, väteproduktion och industriell avkolning. Foto: Heliogen

Heliogens så kallade Spac-avtal kommer vid en tidpunkt då amerikanska solcellanläggningar är på rätt väg för rekordtillväxt under de närmaste tre åren.

Solenergiföretaget Heliogen, som stöds av Bill Gates, är redo att gå samman med ett så kallat Spac-företag för att komma på börsen i en notering som värderar Heliogen till 2 miljarder dollar skriver Bloomberg News.

Fusionen kommer att ske med Spac-företaget Athena Technology Acquisition, som vid börsintroduktionen fick 250 miljoner dollar i mars. När företaget Bill Gates går in i veckan är planen att intäkterna ska bli 415 miljoner dollar till det kombinerade företaget.

Intäkterna inkluderar en privat investering på 165 miljoner dollar.

Athena Technology Acquisition leds av VD Phyllis Newhouse, en pensionerad militärofficer och cybersäkerhetsveteran, samt Isabelle Freidheim, som också grundade fintech-företaget Magnifi.

Heliogens Spac-avtal kommer vid en tidpunkt då amerikanska solcellanläggningar är på rätt väg för rekordtillväxt under de närmaste tre åren, visar en rapport som publicerades förra månaden, skriver Bloomberg.

Efter sammanslagningen kommer det "nya" företaget att noteras på New York Stock Exchange under symbolen "HLGN".

Athena Technology Acquisition stiger 2,3 pct på formulärmarknaden.