Oljepriserna stiger medan marknaderna väntar på OPEC-mötet

Entrén till OPEC:s högkvarter i Wien, Österrike. Foto: Creativ Commons, Lic. Kredit: Vincent Eisfeld

Snart träffas oljebranschens övergripande organisation för att diskutera om förra årets produktionsnedskärningar kan lindras ytterligare.

Oljepriserna stiger för femte veckan i rad på grund av stark ekonomisk tillväxt, ökad efterfrågan på bränsle och ökad reslust.

Under tiden väntar investerare och handlare på resultatet av veckans OPEC-möte, liksom ett resultat av förhandlingarna mellan Iran och USA, som hittills har förhindrat export av iransk olja till marknaderna.

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostade 76,08 dollar  den 28 juni mot 75,77 dollar den 18 juni på ​​eftermiddag. Den amerikanska WTI-oljan handlades till 74,02 dollar mot 73,75 dollar på fredag den 18 juni ​​eftermiddags.

Organisationen för oljeexporterande länder, Opec och organisationens allierade - kollektivt känd som Opec + - har under perioden maj till juli gradvis uppgraderat sin produktion med 2,1 miljoner fat per dag.

Den här veckan träffas den övergripande organisationen för att diskutera om förra årets produktionsnedskärningar kan lindras ytterligare.

- Förbättringen i efterfrågan har kommit bakom alla och Opec måste svara, säger Howie Lee, en OCBC-ekonom, till Reuters.

- Det finns ett visst handlingsutrymme för att underlätta produktionsnedskärningar med tanke på de höga priserna, och vi kan se en ökning med 250 000 fat om dagen i augusti, fortsätter han.

ANZ och ING förväntar sig dock en produktionsökning på 500 000 fat per dag. I en kommentar förklarar analytiker på ING enligt Reuters att en ökning med mindre än 500 000 fat sannolikt kommer att pressa priserna ännu högre upp på kort sikt.

En produktionsökning på mindre än 1 miljon fat per dag förväntas inte påverka oljepriserna, berättade en analytiker till Reuters.

Förhandlingarna om kärnkraftsavtalet mellan Iran och USA förväntas fortsätta under de närmaste dagarna. Ett övervakningsavtal mellan Irans regering och FN löpte ut förra veckan.

Enligt Reuters stöder en nedgång i den amerikanska dollarn liksom en minskning av riskaptiten på de globala marknaderna oljepriser för produkter som betalas i dollar.

USA lade till 13 olje- och gasriggar i juni. Det är den 11:e månaden i rad med tillägg, visar siffror från Baker Hughes enligt Reuters.