Banker intensifierar kampen för klimatet: - Pressar stora företag 

Norska Handelsbanken tar alla företag, som producerar olja och gas, helt ur alla sina fonder, både aktivt förvaltade och indexfonder. De blir den första banken i Norden som gör detta. Foto: Norska Handelsbanken

Norska Handelsbanken och Storebrand kastar ut oljebolag och DNB har lovat en miljard för en grön övergång. Forskare är optimistiska om att bankerna kommer att kämpa för ledarskapströjan i kampen för att minska utsläppen av växthusgaser.

Forskarna Helge Drange, Kikki Flesche och Harald Francke Lund anser att norska bankers klimatkrav och mål är väsentliga i kampen för att minska utsläppen av växthusgaser, skriver norska Aftenposten.

De senaste veckorna har klimatnyheter från Norges största banker kommit på löpande band:

Handelsbanken kastar ut alla olje- och gasföretag från sina portföljer och Storebrand har krävt att Equinor stramar åt sina klimatmål.

Nu har DNB också kastat sig in i striden om att bli bäst i klimat. På torsdagen förra veckan meddelade storbanken att de kommer att tillhandahålla 1500 miljarder norska kronor för grön omstrukturering. DNB kommer också att ställa strängare klimatkrav för företag som vill ha finansiering.

Klimatforskare och tillträdande chef för Bjerknes Center, Kikki Flesche Kleiven, är mycket positiv till att bankerna kräver mer från stora företag.

- Det här är inte grön tvätt. Bankerna driver stora företag att genomföra en vändning. Jag blir klimatoptimist när jag ser att denna typ av företag kommer med klimatkrav och klimatlösningar, säger hon till norska Aftenposten.

Kleiven talar om ett skiftande fokus från politiker till finans under de senaste tre åren.

- Titta på de industrier som har reagerat snabbt på rapporterna från FN: s klimatpanel och har vidtagit klimatåtgärder. Det är banker, finans och försäkring.

- DNB håller sig inte vid näsan när det gäller olja, men skärper ramarna för lån och kräver omstrukturering från energibolagen. DNB har länge tillhandahållit bättre utlåningsramar, en morot, till kunder som till exempel väljer att restaurera ett hus på ett klimatvänligt sätt. Det är ett mycket enkelt sätt att skapa verklig förändring. Särskilt när de gör samma sak och påverkar stora företag, säger Kleiven.

Bankernas klimatlöften

Storebrand strävar efter att alla investeringar ska vara klimatneutrala fram till 2050. De har bland annat uteslutit världens största energibolag, Exxon Mobil och Chevron, förutom Basf, Rio Tinto och Southern Company, från alla Storebrands fonder eftersom de är aktivt mot Parisavtalet.

Fram till 2030 kommer DNB att bidra med 1 500 miljarder norska kronor i finansiering av vad banken kallar "hållbar omstrukturering". Summan inkluderar lån från banken och DNB: s underlättande när kunder tar upp aktiekapital och lån på marknaden.

VD Harald Francke Lund i Cicero Shades of Green anser att bankernas klimatrelaterade mål och åtgärder är goda nyheter.

- Det finns inget bättre än när företag tävlar om att bli bäst på hållbarhet. Och vi kan inte klara oss utan bankerna, säger Francke-Lund till Aftenposten.

Lund påpekar att det inte finns något definitivt svar på vad bankerna ska göra för att säkerställa en nödvändig grön övergång, men att de måste kräva tillräcklig information från företagen och följa dem noggrant.

- Om vi ​​ska åstadkomma en snabb förändring måste vi se en betydande förändring i investeringar och inkomster, säger han.