Northvolt samlar in miljarder och ökar kapaciteten med 20 megawattimmar

Nortvolts framtida batterifabrik i Norrland. Foto: Northvolt

Ett antal pensionsfonder, inklusive danska ATP, har investerat stora belopp i Northvolt. De nya medlen kommer att användas för att skala upp fabriken i Skellefteå till 60 gigawattimmar.

 När elbilar tar sig in på europeiska vägar måste batterier användas.

För att möta den efterfrågan uppgraderar Northvolt nu sin första fabrik, Northvolt Ett, i Skellefteå till 60 gigawattimmar per år. För att finansiera expansionen har Northvolt samlat in ytterligare 2,75 miljarder dollar (16,8 miljarder DKK) främst från pensionsfonderna AP1, AP2, AP3 och AP4.

Fabriken i Skellefteå har redan haft växtsmärtor vid flera tillfällen och kommer endast att producera batterier senare i år. Peter Carlsson, VD och medgrundare av Northvolt, anser dock att det redan nu är nödvändigt att skala upp om efterfrågan ska kunna hålla jämna steg med efterfrågan.

- Vi har en solid bas av investerare och kunder i världsklass som delar Northvolts vision om att bygga världens grönaste batterier som kan göra den gröna övergången möjlig för Europa, sade Carlsson i ett pressmeddelande.

Investerarna bakom Northvolt inkluderar viktiga investerare som Goldman Sachs och inte minst Volkswagen, som tidigare i år beställde för14 miljarder dollar (85 miljarder DKK) på Northvolt.

Förutom Volkswagen har BMW och lastbilstillverkaren Scania redan gjort beställningar hos Northvolt. Den svenska batteritillverkarens starka tillväxt glädjer den danska prägeln i investerarkretsen, ATP, som har varit med Northvolt från början.

Nöjd tidig dansk investerare

Det är inte bara de svenska pensionsfonderna som skickar mer pengar till norra Sverige. Danska ATP har också använt möjligheten att öka sina investeringar i batteritillverkaren med nästan 900 miljoner danska kronor.

Adm. ATP: s VD, Bo Foged, betonar att Northvolt för några år sedan var en betydligt mer riskfylld investering än vad den verkar idag. Dock har utvecklingen för företaget hittills gått hand i hand med ATP: s mål.

- Vi har varit involverade från början sedan två år, och det har uppenbarligen inte varit utan risk, men Northvolt tänker hållbarhet i hela värdekedjan, och det passar in i vår ambition att bidra till den gröna övergången och samtidigt skapa en bra avkastning, sade han i ett pressmeddelande:

- Transportsektorn genomgår en välbehövlig övergång till mer hållbara energiformer och fler lösningar behövs, Northvolt har en av dem, och vi är stolta över att vara en del av utvecklingen samtidigt som vi skapar en bra avkastning för våra medlemmar.

ATP gick in i Northvolt med en direktinvestering på 650 miljoner DKK. Vid den tiden var planen att Skellefteåfabriken skulle ha en kapacitet på 32 gigawattimmar, även om idén om en fördubbling av kapaciteten redan sändes vid den tiden.

Med den senaste kapitaltillskottet från de svenska pensionsfonderna har Northvolt nu samlat in 6,5 miljarder dollar (40 miljarder DKK). Hittills har Northvolt, som kommer att börja producera batterier på Northvolt One senare i år, fått en order på 27 miljarder dollar (165 miljarder DKK), säger företaget.