Bonn mottar nya elbussar av modell Urbino 18 Electric

Polska elbussen Solaris Urbino 18 med en vätgasbränslecell som räckviddsförlängare i Tyskland. Foto: Creative commons, kredit: Mirko Riemer

Urbino 18 har utrustats med 550 kilowattimmar energi + batterier. Tillverkaren Solaris har nyligen levererat tre elektriska bussar av typ Urbino 18 till Bonn, i Tyskland, enligt ordern som säkrades nyligen.

Det är det första kontraktet som tillverkaren utför för sin kund Stadtwerke Bonn Bus und Bahn (SWB).

Utbyggnaden med ytterligare nya elbussar gör det möjligt för staden att minska koldioxidutsläppen med upp till 200 ton och NOx-utsläppen med 430 kg varje år, påpekar Solaris.

De tre levererade Urbino 18-elbussarna drivs enbart av så kallad ”grön” energi, dvs. kraft från förnybara källor. Solaris har hittills levererat 200 elbussar till sina tyska kunder och har bedömt sig vara en av de ledande på elbussmarknaden under de senste två åren.

Bussarna har försetts med en garanti för att uppnå en räckvidd på 200 kilometer med en enda laddning under en tidsperiod på 12 år, oavsett väderförhållanden, betonar Solaris.

Företaget kunde uppfylla dessa krav tack vare tillämpningen av Solaris nya generationen High Energy-batteri. Den totala kapaciteten för de batterier som installerats i bussarna för Bonn är över 550 kilowattimmar. På grund av dessa funktioner kommer fordonen enligt den polska tillverkaren att kunna täcka den räckvidden som kunden tillförsäkras vid köpet.

Drivenheten i den elektriska bussen Urbino 18 består av en elektrisk axel med två integrerade motorer med en effekt på vardera 125 kilowatt från ZF. Fordonen har även ett rent elektriskt värmesystem.