Liquid Wind engagerar en ny partner för fransk metanolproduktion

Liguid Wind utvecklar för närvarande företagets första kommersiella e-metanolanläggning i Sverige och planerar att etablera 10 anläggningar till 2030 innan man expanderar internationellt. Bild: Liguid Wind

Det svenska energibolaget kommer tillsammans med investeringsbolaget Falkor att etablera produktion i Frankrike och södra Europa.

Liquid Wind får en ny partner i form av det franska investeringsbolaget Falkor, som ansluter sig till Liquid Wind som en minoritetsaktieinvesterare och utvecklingspartner.

Falkor kommer att använda Liquid Winds expertis för att effektivt replikera e-metanolanläggningar i Frankrike och Sydeuropa. Detta anger Liquid Wind i ett uttalande.

- Världen behöver snabbt renare bränslen i betydande kvantiteter. Genom att kombinera vår replikerbara digitala modell med lokal expertis kan vi påskynda den hållbara energiomställningen, säger Claes Fredriksson, VD och grundare av Liquid Wind.

- Falkor är mycket kunnig om eFuel-teknik och har goda förbindelser. Vi har turen att ha dem ombord för att föra e-metanol till Frankrike.

Liquid Wind är specialiserat på kraft-till-bränsle-teknik och utvecklar kommersiella anläggningar för produktion av kolneutralt bränsle e-metanol.

Falkor letar nu efter en plats för anläggningarna och en leverantör av biogen koldioxid för den första e-metanolanläggningen i Frankrike. Under tiden diskuterar Liquid Wind med andra potentiella partners för andra regioner.

Tillsammans med deras konsortiepartners, som består av Alfa Laval, Carbon Clean, Haldor Topsoe och Siemens Energy, utvecklar Liquid Wind den standardiserade anläggningsmodellen som ska användas.

Specifikt kommer konsortiet att "fånga koldioxid från avfall" för att kombinerar det med vätgas för att sedan kunna producera förnybar metanol, även kallad e-metanol.

Konsortiet har fått ett bidrag på 1,7 miljoner DKK från EIR Inno Energy, ett investeringsorgan under EU- kommissionen.

De håller redan på att planera den första anläggningen i Sverige och förväntar sig att kunna leverera e-metanol 2023. År 2030 ska enligt planen sex anläggningar byggas i Skandinavien innan konceptet skalas på internationell nivå.

Liquid Wind har tidigare meddelat att man förväntar sig att kunna slutföra fler kontrakt senare under året.