Volvo redo att elektrifiera godstransporter

Eldrivna tunga lastbilar passar för transporter i områden med stränga regler för ljudnivåer och utsläpp. Foto: Volvo

Enligt Volvo kommer nästan hälften av all lastbilstransport i EU att kunna elektrifieras under de närmaste åren.

Nu är det dags för elektrifiering av tunga vägtransporter. Detta tydliga budskap kommer från Volvo Trucks, som senare i år kommer att börja sälja tre nya elektriska lastbilsmodeller i den tunga änden, nämligen FM, FH och FMX.

- Transportköpare i alla europeiska länder visar stort intresse för elfordon. Det drivs av deras egna ambitiösa klimatmål och av konsumenternas efterfrågan på renare transporter, säger Roger Alm, styrelseordförande för Volvo Lastvagnar.

- Många företag är redo att börja sin elektrifieringsresa just nu.

El inte bara i stadsområden

- Vi är också redo. Vi kan elektrifiera en stor del av godstransporterna med våra tre nya elbilsmodeller, fortsätter Roger Alm.

- Med de nya elektriska modellerna Volvo FH och Volvo FM kan vi elektrifiera större delar av transportindustrin, inte bara i stadsområden utan också för regional trafik mellan städer. Dessutom kan vår nya Volvo FMX elektriska modell göra bygg- och anläggningstransporter både tystare och renare.

Försäljningen börjar i år

- Vi börjar sälja dessa modeller redan i år. Produktionen startar under andra halvan av 2022, säger Roger Alm.

Volvo Trucks har redan erfarenhet av elektriska lastbilar. Modellerna FL Electric och FE Electric för stadsdistribution har tillverkats sedan 2019 och i Nordamerika började försäljningen av Volvo VNR Electric i december 2020.

Med detta har Volvo Trucks nu en serie med sex medelstora och tunga elektriska lastbilar, vilket gör den till den mest kompletta kommersiella elbilserien i branschen.

Hälften av EU:s transportbehov

- Våra nya elbilar har högre lastkapacitet, kraftfullare drivlinor och en räckvidd på upp till 300 km. Således kan vi täcka cirka 45 procent av alla varor som transporteras i Europa idag.

- Det finns en enorm potential för elektrifiering av lastbilstransporter i Europa och även i andra delar av världen inom en snar framtid, säger Roger Alm.

Källa: Volvo Lastvagnar