Rockwool byter till grön el och biogas

Rockwool produktion. Foto: Rockwool

Rockwool släpper ut stora mängder koldioxid när företaget smälter sten till stenull. Nu kommer företaget att fokusera på att bygga "gröna smältugnar" som kan drivas både med grön el och biogas.

Rockwool blir grönare. För även om företagets produkter sparar andra stora mängder koldioxidutsläpp via energibesparingar, är fallet annorlunda för producenten själv, som också släpper ut 2,3 miljoner ton koldioxid och använder stora mängder svart energi.

Därför kommer företaget nu istället att tillverka stenull genom smältugnar, som istället för koks och kol kommer att eldas med el och biogas. Det skriver Berlingske.

- När vi tillverkar stenull smälter vi sten precis som i en vulkan. Vi har lyckats utforma nya smältugnar som värms upp med el eller biogas. På det sättet får vi ett koldioxidfritt flöde i vår vulkan, säger Jens Birgersson till tidningen Berlingske.

Vid årsskiftet kunde Rockwool meddela att företaget har lyckats minska sina utsläpp av växthusgaser med 70 procent i hela Norden och med mer än 70 procent i Danmark.