BP vill stoppa gasförbränning på USA:s största oljefält

Dave Lawler, ordförande för BP America. Foto: BP

Företaget planerar att investera cirka 1,3 miljarder dollar för att kunna samla den naturgas som produceras som en biprodukt.

Oljegiganten BP är det företag som förbränner mest gas på USA:s största oljefält, men nu vill företaget ändra kurs och avveckla den kontroversiella metoden, skriver Wall Street Journal.

Brittiska BP, som är det tredje största energiföretaget i världen, bränner för närvarande mycket mer naturgas i Permbassängen än önskat.

Företaget planerar därför att investera cirka 1,3 miljarder dollar för att bygga ett stort nätverk av rör och annan infrastruktur för att samla naturgas som produceras som en biprodukt, skriver tidningen.

BP:s investeringar återspeglar det växande trycket på oljebolag från investerarnas sida, som hellre vill bidra till minskning av klimatförändringar och stoppa företagets gasförbränning, vilket dock är en liten del av ett större uppdrag att bli ett renare energiföretag.

- Vi kommer nog att producera olja och gas i årtionden, men det kommer att vara en viss typ av olja och gas. Det är en mycket lönsam och ansvarsfull väg, säger Dave Lawler, ordförande för BP America, till Wall Street Journal.

Han tillägger att investeringen inte bara kommer att bli en miljövänligare verksamhet utan även ett lönsamt tillvägagångssätt för BP, eftersom företaget kommer att kunna sälja gas som annars skulle ha eldats upp.

BP planerar att eliminera alla biprodukter av naturgas i Permbassängen i slutet av 2025, skriver Wall Street Journal.