Den norska oljefonden är kopplad till militärregeringen i Myanmar

En ny rapport säger att oljefonden indirekt kan ha finansierat militärjuntan i Myanmar. Foto: Oljefonden

Den norska oljefonden bildas nu genom ett indiskt företag kopplat till militärregimen i Myanmar, som tog kontroll över landet i en kupp den 1 februari, skriver nyhetssajten E24. Enligt mediauppgifter har juntans soldater dödat hundratals fredliga demonstranter..

Det är ett företag under ledning av Adani Group; Adani Ports & Special Economic Zone Ltd, där Petroleum Fund äger aktier till ett värde av drygt 1,4 miljarder danska kronor. Enligt en rapport från organisationerna Australian Centre for International Justice and Justice for Myanmar har företaget betalat minst 52 miljoner dollar till Myanmar Economic Corporation. Denna drivs av den burmesiska militären. Adani Ports och har till uppgift att etablera och driva en containerhamn i staden Yangon.

Line Aaltvedt, som är presskontakt på oljefonden, skriver till E24 att fonden är medveten om ärendet, men inte kommer att kommentera enskilda investeringar:

- Vi ställer tydliga förväntningar på de företag vi investerar i och vi förväntar oss att företagen respekterar mänskliga rättigheter", skriver hon och överlämnar ansvaret till det så kallade etiska rådet, som är anslutet till det norska finansdepartementet och som har uppgiften att se till att Oljefondens investeringar inte bryter mot riktlinjerna.