Valmet Automotive bygger ny batterifabrik i Tyskland

Valmet Automotive bygger en produktionsanläggning för batterier i Tyskland. På bilden: Den lilla serieproduktionen i Uusikaupunki, Finland. Bild: Valmet Automotive

För att undvika onödiga transporter ska det finländska företaget Valmet Automotives nya batterifabrik enligt beställarens önskemål byggas i Tyskland.

Det finländska företaget Valmet Automotive, serviceproducent inom bilindustrin, har beslutat att bygga en ny batterifabrik i Kirchardt i Tyskland.

Valmet Automotives kommunikationschef Mikael Mäki säger att det handlar om en fabrik som enligt den tyska beställarens önskemål ska vara belägen nära beställaren för att undvika onödiga transporter.

– Trots att fabriken nu byggs i Tyskland betyder det inte att det skulle ha skett någon ändring i vår strategi. Fortsättningsvis är Finland tyngdpunkten för oss, säger Mäki.

För tillfället har Valmet Automotive en batterifabrik i Salo och en bilfabrik i Nystad.

Den nya fabriken i Tyskland är företagets första fabrik utanför Finlands gränser. Fabriken väntas bli klar i mitten av 2022 och ska sysselsätta omkring 160 personer.

Mäki säger att företaget för tillfället också gör satsningar i Finland. Batterifabriken i Salo ska utvidgas och i Nystad väntas en ny fabrik stå klar inom kort.

– Vi bygger just nu en ny batterifabrik i Nystad som ska bli klar i år, säger Mäki, och betonar att Finland fortfarande är batteribyggarens tyngdpunkt.