Totalt möter motvind om afrikansk oljeledning

Totals gas station in Zambia, Africa. Foto: Creative Commons Lis, Kredit: Nansubuga Angella

Hundratals organisationer har gått samman för att bekämpa den planerade Eacop-anslutningen, som enligt alliansen kommer att vara förödande för afrikanska lokala områden.

263 organisationer - inklusive 122 afrikaner - från 49 olika länder uppmanar nu bankerna i ett öppet brev att inte finansiera den planerade oljeledningen Eacop, som uppskattas till mellan 3,5 och 4 miljarder dollar, skriver mediet Upstream Online .

Bakom projektet ligger den franska superstora Total. Men enligt organisationerna utgör anslutningen ett hot mot lokala samhällen, liksom vattenförsörjning och biologisk mångfald. Alliansen - som kallar sig "Stop Eacop" - uppskattar också att rörledningen kommer att skapa koldioxidutsläpp på mer än 34 miljoner ton per år.

Anslutningen kommer bl.a. att passera mer än 200 floder och tusentals gårdar, uppskattar alliansen. Eacop kommer att ha en längd på 1 443 kilometer och sträcka sig från Uganda till Tanzania.

Brevet från alliansen har skickats till de banker som redan agerar finansiella rådgivare för projektet, liksom till andra institutioner som nyligen har lånat ut pengar till Total. Organisationerna begär ett möte med bankerna och har bett om svar senast den 26 mars.

Med förvärvet av Tullow Oil förra året tog Total också över rättigheterna till Eacop-projektet. Kinesiska Cnooc är en partner i projektet, och tillsammans är de två oljegiganterna på väg att starta utvecklingsfasen av oljeföreningen.