Norska företag satsar på elbilsladdare efter en lagändring

Klar till elbilsladdning i Oslo. Foto: Hafslund Eco, Linkedin

BKK och Hafslund Eco kommer att slå samman sina respektive investeringar i laddning av elbilar i företaget Ladeklar.

Hafslund Eco, Norges största vattenkraftproducent, jagar nu en ännu större bit av den norska laddningsmarknaden för elbilar.

I samband med BKK, Bergen Peninsula Municipal Power Company, kommer energiproducenten att sträva efter att ta en fjärdedel av marknaden till 2025. Det framgår av ett pressmeddelande.

- Ladeklar ser tillbaka på imponerande tillväxt, och vi har stora förväntningar på framtida utveckling. Norge är redan en ledande elbilnation. Ytterligare utbyggnad av laddningsinfrastrukturen är avgörande för att fler elbilar ska kunna köras på norska vägar. BKK och Hafslund Eco kommer genom en gemensam satsning att ge sitt bidrag till Norge är kvar i spetsen för en hållbar och helt elektrisk framtid, säger Finn Bjørn Ruyter, VD för Hafslund Eco.

Tidpunkten för det nya partnerskapet är långt ifrån slumpmässigt. Det kommer i kölvattnet av en lagändring som trädde i kraft i år som ska göra det lättare för invånarna att kräva laddningslösningar i sin bostadsförening.

Mer än 3000 bostadsföreningar med 250 000 parkeringsplatser måste därför bygga laddstationer för elbilar. Något som har intensifierat konkurrensen på den norska avgiftsmarknaden.

- Tidpunkten för sammanslagningen är inte oavsiktlig. Vi tror att bostadsföretagen letar efter en solid och säker partner som gör det enkelt att ladda bilar för de boende och är enkelt att hantera för bostadsföreningen, säger Stian Bjørhei, som kommer att vara chef för det nya företaget.