Franska EDF börjar experimentera med 20 megawatt starka flytande solceller

Flytande solfångare placerade på vattenytan. Foto: Kredit: Green Power Monitor

Franska energibolaget EDF kommer att bygga solenergianläggningar på behållare som flyter på vattenytan. Stftet är att dubbla elproduktionen. 

När man har utrymme kan man lika gärna använda det. Det anses vara filosofin bland användare av flytande sol och andra typer av vattenkraftverk som kan ge extra fördelar i energiproduktionen. 
 
Det är grunden för EDF Renouvelables beslut att bygga ett flytande solkraftverk på en vattenreservoar i sydvästra delen av departementet Hautes-Alpes. 
 
- På grund av denna innovativa teknik kan samma vattenbehållare användas både för vattenkraft och solenergi. Att kombinera dessa två förnybara energier kan bidra till de mål för utvecklingen av förnybar energi som regeringen har satt, säger Nicolas Couderc regissören av EDF Renouvelables Frankrike. 
 
Han betonar att det nya projektet är en del av EDF:s solplan. En plan som syftar till att göra EDF till en ledande tillverkare när det gäller solceller i Frankrike med en marknadsandel på 30 procent år 2035. 
 
Anläggningen täcker ett område på 24,5 ha, vilket motsvarar cirka två tredjedelar av vattenbehållarens yta, med en total kapacitet på 20 megawatt. Projektet förväntas starta våren 2022 och kommer att fördubbla vattenkraftverkets produktionskapacitet, står det i ett pressmeddelande.