Dansk Energi tror inte på kärnkraft i Danmark

Energiföretaget Kärnfull Energi har planer på att kunna göra elavtal för danskar, där energin måste vara 100 procent. kraft från kärnkraft. Men Lars Aagaard förutsäger inte företaget stora möjligheter i Norden. Foto: PR / Dansk Energi

- Det finns så mycket sol, vind och vattenkraft i elsystemet, säger Dansk Energis VD, Lars Aagaard.

 Från och med våren kommer ett svenskt entreprenörskap att leverera el från kärnkraftverk till danska hushåll. Men Dansk Energi tror inte att svensk kärnkraft kommer att bli en succé hos danska kunder.

 Energiföretaget Kärnfull Energi har planer på att kunna erbjuda elavtal för danskar, där energin måste vara 100 procent kraft från kärnkraft. Men Lars Aagaard förutspår att företaget har små möjligheter.

Det svenska startföretaget Kärnfull Energi planerar att leverera el från kärnkraftverk, som är en CO-fri energikälla, till intresserade danskar som en lösning på klimatutmaningarna.

 Företaget välkomnas till den danska marknaden av energibranschens organisation, Dansk Energi, som ser det som positivt att företaget kan ge danska kunder fler val, skriver Berlingske.

 Men Dansk Energi förutspår varken företaget eller kärnkraftverken stora möjligheter på den danska eller nordeuropeiska marknaden, eftersom området har tillgång till en större potential inom vindkraft än någon annanstans i världen.

 Så här låter det från VD Lars Aagaard, som också påpekar att vind och sol är billigare.

- Vi har inte ens råd att driva ett kraftverk i Danmark idag eftersom det finns så mycket sol, vind och vattenkraft i elsystemet. Vi befinner oss i ett lågkostnadsområde där nordisk vattenkraft pressar priserna, och både vi och Tyskland bygger vad vi kan med vind och sol. Det kan finnas något företag som vill förlänga livet på ett befintligt kärnkraftverk, men man måste vara ovanligt galen för att komma på att bygga ett nytt kärnkraftverk i vårt område. Det kommer att kräva stora subventioner, säger Aagaard.