Ny spännande koncern - med 50 års erfarenhet i Sverige

- Som en enda sammanhållande organisation blir det ännu lättare att behålla vår snabbhet och fokus på kundrelationer, säger Mikael Schwartz Jonsson, Sverigechef för Harju Elekter AB, på plats framför Slussen i Stockholm där företaget nu uppgraderar tunnelbanestationens fördelningsstation. Foto: Harju Elekter AB

Under hösten integreras de välkända företagen SEBAB och Grytek fullt ut i Harju Elekter AB. Sverige får därmed en ny stor och erfaren aktör på marknaden för eldistribution. En snabbväxande aktör med stora ambitioner och tydligt fokus på Sverige och Norden.

- Det här känns väldigt spännande. Det är ju inte var dag det kommer in en ny stark spelare på den här marknaden, dessutom en spelare som unikt nog redan har med sig 50 års erfarenhet av den svenska marknaden i bagaget i form av SEBAB och Grytek, säger Mikael Schwartz Jonsson, Sverigechef för Harju Elekter AB.

Harju Elekter, som utvecklar och producerar system och utrustning för elkraft, eldistribution och kommunikation, har sitt huvudkontor i Keila, utanför Tallinn, Estland. Företaget är en helhetsleverantör med både egna produkter och andra varumärken och driver projekt från konstruktion till installation, även entreprenad.

Efter att ha funnits några år i Sverige som försäljningsbolag förvärvade koncernen 2018 de svenska väletablerade företagen Grytek och SEBAB, som arbetat med eldistributionslösningar respektive teknikhus och nätstationer sedan 1970- och 1980-talet. I höst försvinner de nu som eget varumärke för att gå under namnet Harju Elekter AB.

Fullt fokus på Sverige och Norden

- Det kanske är att sticka ut hakan lite, men vi ska fortsätta att växa och bli starkare genom att jobba vidare och bli ännu bättre på det vi redan kan. Och vi ska göra det genom att satsa enbart på Norden och Baltikum. Vi tänker inte börja hoppa mellan olika länder utan fortsätta ha både tillverkning och verksamhet nära våra kunder, säger Mikael Schwartz Jonsson.

I grannlandet Finland är Harju Elekter väldigt starka och har över en tredjedel av marknaden och även i Sverige går det väldigt bra.

- Vi har växt väldigt stort på senare år, bara i fjol så dubblerade vi vår omsättning i Sverige. Ja, hela gruppen går väldigt bra. Och om man som företag gör sitt bästa kvartal någonsin mitt under coronakrisen, då står man verkligen på stadig mark, säger Mikael Schwartz Jonsson.

Prestigefyllda projekt

I september i år fick Harju Elekter i uppdrag av SL att uppgradera fördelningsstationen vid Slussens tunnelbanestation i samband med den stora ombyggnationen av Slussen. Hela stationens elsystem ska bytas ut och renoveras och Harju Elekter ska installera ett nytt 36 kV luftisolerat ställverk, en likriktarstation för 750 V DC transformatorer och ett komplett kontrollsystem. Ett arbete som beräknas pågå under ett år.

Och det här är inte första gången Harju Elekter gör stora och långa uppdrag åt SL. Som specialister på infrastruktur och spårbunden trafik har de, och tidigare SEBAB och Grytek, år efter år levererat och installerat produkter och totalentreprenad till tunnelbana, tvärbana och pendeltåg.

Bland andra storkunder finns E.ON, Ellevio och Stockholms hamn, där de hjälpt till i bygget av viktiga Stockholm Norvik Hamn utanför Nynäshamn och Värtahamnen, med bland annat landanslutningar till fartyg och elförsörjning till hamnkranar.

Nära kundrelationer och snabba leveranser

Varför tror du att ni om och om igen får de här stora kontrakten?

- Jag tror det hänger samman med att vi är ett storbolag i ett litet bolags skepnad. Vi har inte en tung organisation som tar veckor på sig att lämna svar åt en kund utan jobbar väldigt nära och är på plats på byggena och kan föra en dialog direkt utan vidare dröjsmål. Samtidigt har vi en stor koncern i ryggen som kan garantera snabba leveranser och finansiell trygghet, säger Mikael Schwartz Jonsson.

I Sverige har Harju Elekter fyra produktionsenheter: i Malmö, Stockholm, Grytgöl och Borlänge. Och huvudfabriken ligger utanför Tallinn, Estland.

- Att huvudproduktionen bara ligger på andra sidan Östersjön istället för i exempelvis Kina eller Östeuropa, ger oss en snabbhet som många andra företag har svårt att matcha, och även kostnadseffektiva produkter utan att vi behöver tumma på kvaliteten, säger Mikael Schwartz Jonsson.

 

bild
Installerad likriktarstation från Harju Elekter vid tvärbanan i Stockholm. Foto: Harju Elekter
 

 

Fakta Harju Elekter :

Tillverkar utrustning för eldistribution och kommunikationslösningar
Verksamhet i Norden och Baltikum
Huvudkontor i Tallinn, Estland
Noterad på Nasdaq Tallinn
Omsättning 2019: Cirka 1,5 miljarder SEK
Medarbetare i Sverige: 80
Produktion i Sverige i Borlänge, Grytgöl, Malmö och Stockholm

www.harjuelekter.se