Wärtsilä och MAN Energy Solutions i ett lopp om en ammoniakmotor

Det är realistiskt att varje tredje fartyg i världens handelsflottor seglar på ammoniak, enligt en rapport från företag som Haldor Topsøe, Siemens Gamesa, Alfa Laval och Vestas har publicerat. 120 hamnar har redan möjligheter för det. Foto: wärtsilä

Ammoniak har identifierats som ett av framtidens möjliga marina bränslen, och nu samarbetar ett antal maritima företag för att undersöka de potentiella och möjliga riskerna.

De stora europeiska motortillverkarna Wärtsilä och MAN Energy Solutions kommer båda att börja testa ammoniakmotorer 2021, men Wärtsilä kommer att vara redo att sälja redan nu. 

- Vi vill vara front-runner," säger företaget till ShippingWatch. 

- Ammoniak är just nu det bästa budet på framtidens miljövänliga bränsle för fartyg. Det berättar sjöfartsforskaren Tristan Smith till ShippingWatch. Han tror att ammoniak har flera fördelar jämfört med andra alternativ.

Norska olje- och energiminister, Tina Bru, säger att ammoniak kommer att likställas med vätgas i Norges nya vätgasplan, där kemikalien bland annat kan användas som utsläppsfri bränsle för fartyg.