Ny dansk batteriteknik är på väg till elbilsmarknaden

Nerve Smart Systems laddstationer blir själva oberoende av elnätet och en elbil kan lagras med 100 procent grön energi. Foto: Nerve Smart Systems

Det danska forsknings- och utvecklingsföretaget Nerve Smart Systems kommer bland annat med energiföretaget OK som partner introducera sin batteriteknik för laddning av elbilar med stora stationära batterier.

En ny, patenterad batteriteknologi utvecklad av det danska företaget Nerve Smart Systems med bas i Roskilde kan på lite över ett år bli en aktiv del av den kommersiella marknaden för laddning av elbilar med t.ex. energiföretaget OK som partner.

Under projektnamnet Topcharge kommer laddstationer, som idag alla drar ström direkt från elnätet, ta istället energi från containerstora, stationära batterier. Dessa batterier kommer att anslutas till elnätet, men de kan programmeras för att ladda när strömmen är tillgänglig, billig och grön.

- Vi kan lagra batterierna när det finns överproduktion av vindkraft i elnätet och senare använda den energin för att ladda elbilar, eller skicka den tillbaka till elnätet när det finns en lägre produktion av grön energi. På så sätt, underlättar vi en större grad av användning av grön energi för både laddning av elbilar och i vanliga hushåll, säger företagets VD .Jesper Boie Rasmussen.