Oljegiganter vill använda ren norsk el för att elektrifiera brittiska oljefält

Projektet kommer att kosta mellan sju och nio miljarder norska kronor enligt BP. Och centralt för detta är antingen Kvinesdal eller Lista, BP vill ha en omvandlarstation. Foto: BP

BP, Shell och Total kommer att elektrifiera flera av sina oljeplattformar på brittiska oljefält med kraft från det norska kraftnätet.

- Varför ska vi sälja vår rena energi billigt till de engelska oljefälten för att få deras klimatkonton att se bättre ut, frågar Norges före detta olje- och energiminister Sylvi Listhaug.

Oljeföretaget Totals Elgin-fält på den brittiska sidan av Nordsjön är ett av de oljefält som vill elektrifieras av norsk elkraft

Jätteföretagen BP, Shell och Total - som alla har betydande oljefält i den centrala delen av Nordsjön i Storbritannien - vill nu elektrifiera sina plattformar. Då kommer de att använda det norska elnätet.

Detta framgår av ett brev som skickats från BP till det norska ministeriet för olja och energi.

I dokumentet som norska pressen har fått tillgång till står det att företagen vill minska utsläppen från följande oljefält: Eastern Trough Area Project (drivs av BP), Shearwater (drivs av Shell) och Elgin (drivs av Total).
Alla plattformar i dag genererar energi från gasturbiner, vilket är förknippat med stora utsläpp.

BP informerar Olje- och energiministeriet om att detta område är platsen för ett antal strategiskt viktiga oljeplattformar, som kommer att fortsätta vara viktiga nav under många år framöver.