Vindkraftföretaget Windreich ansöker om konkurs

Foto: Windreich

Windreich, ett företag inom den havsbaserade tyska vindkraftsektorn, känt för tvärsäker optimism, ansökte enligt företagsledningen om konkurs hos Esslingens domstol i början av september.

Även koncernens ägare Willi Balz, avgick i samband med konkursansökan för att ” öppna vägen för ett framgångsrikt slutförande av de redan långt gångna finansieringssamtalen om havsbaserade vindkraftsverket MEG 1", som det uttrycktes i ett pressmeddelande den 10 september 2013.

– Det stod klart under samtalen med våra investerare att en förändring i ledningen var en förutsättning för en framgångsrik fortsättning på samtalen, sade Windreichs nya chef Werner Heer.

Under 2012 drabbades Windreich av en förlust på 10 miljoner euro på en omsättning runt 100 miljoner euro. Nettovinsten året innan hade varit 10 miljoner euro på en omsättning på 161 miljoner euro. Dessutom kostade turbintillverkaren Fuhrländers konkurs året innan 21 miljoner euro för Windreich.

MEG 1 är en vindkraftpark som ska byggas ca 45 km norr om den tyska Nordsjön ön Borkum. Windreich hade redan investerat 119 miljoner euro i projektet. Enligt koncernens hemsida, skall byggandet av MEG vara klart i slutet av 2015.

Windreich har planerat, byggt och sålt vindkraftsparker och var länge en viktig aktör inom Tysklands havsbaserade vindkraftsparksexpansion.

Nya vd:n Heer meddelade att det pågår redan samtal med nya institutionella investerare, som det hette. Heer och Windreichs övriga chefer kommer att utarbeta en omstruktureringsplan under de kommande veckorna som ska lämna själva vindkraftprojektet MEG opåverkat av insolvensen. Planen kommer snart att presenteras borgenärer och investerare.