Siemens utvecklar bränslecellssystem med PowerCell

Fler och fler företag kräver fossilt bränsle för marina tillämpningsområden. Nederländerna har nyligen beslutat att utveckla fossila bränslefria fartyg. Foto: PowerCell

PowerCell Sweden har tecknat ett MOU, memorandum of understanding, med den tyska industrikoncernen Siemens om gemensam utveckling av bränslecellsbaserade driv- och kraftgenereringssystem för fartyg.

Tanken är att integrera PowerCells bränslecellssystem i Siemens befintliga system för framdrivning och kraftgenerering på den marina sidan, det vill säga i färjor, yachter och kryssningsfartyg. PowerCell ser en stor potential för sitt nya samarbete med Siemens:

”I stora delar av den marina sektorn pågår redan en snabb omställning där ökad elektrifiering och minskad användning av fossila bränslen är centrala trender. Ska sjöfarten klara IMO:s mål och på allvar bidra till att hantera den utmaning som klimatförändringen innebär, måste stora delar gå över till betydligt mer hållbara lösningar. Bränsleceller är här ett mycket lovande alternativ”, säger Per Wassén, vd för PowerCell, i en presskommentar från den 14 augusti.

PowerCell Sweden utvecklar och tillverkar bränslecellsstackar och bränslecellssystem för stationära och mobila användningsområden. Bränslecellerna drivs av vätgas och genererar elektricitet och värme utan några andra utsläpp än vatten, enligt bolagets webbplats. Bolaget grundades 2008 som en industriell spin-out från Volvokoncernen.

Källa: VA