Kaliforniens Building Standards Commission antog Lagen om solpaneler för nya hus

Installation av solpaneler vid nybygge i USA. Foto: Creative Commons, kredit: Skeeze

En mängd politiker och statsledare i världen pratar om förnybara energikällor, men uppenbarligen har Kalifornien gjort något konkret och synbart i detta avseende.

I början av maj blev Kalifornien den första amerikanska delstaten för att kräva att alla nya bostäder ska ha solpaneler. Och det förblev inte bara en "läpparnas bekännelse".

Kaliforniens energikommission (CEC) röstade för att godkänna detta mandat den 9 maj. Mandatet behövde dock fortfarande godkännande av California Building Standards Commission, vilket skedde i slutet av maj.

Även om Kaliforniens energikommission starkt stödde mandatet, betydde det inte att alla höll med om att det var en bra idé.

Förslagets kritiker säger fortfarande att denna åtgärd kommer att höja Kaliforniens elpriser, som redan är mycket höga jämfört med andra stater. Flera "fossila" intressegrupper hävdar att solpanelförslaget kommer att bli slutet på prisvärda bostäder i Kalifornien.

Energikommissionen påpekar att denna lag träder i kraft först under år 2020, Kommissionen säger också att husägarnas energiförbrukning kommer att jämföras med de extra kostnaderna under tiden.

Kostnaden beräknas vara cirka 40 dollar extra per månad (för det genomsnittliga 30-åriga inteckningslånet), men CEC räknar med att besparingarna uppgår ändå till 80 dollar, vilket minskar kostnaden för belysning, kylning och uppvärmning i kaliforniska hem.

Mandatets förespråkare påpekar också att den beslutade lagen innehåller ett undantag för speciella fall, där solpaneler helt enkelt inte är överkomliga eller inte är kostnadseffektiva nog (städer och områden som inte får mycket solljus osv.).

Den nya lagen firas av många som en ytterligare stor vinst för amerikanska solkraftindustrin- men Kalifornien är inte främmande för alternativa energiformer. Icke-fossila energikällor, som vind, sol och biomassa står redan för hälften av elen i delstaten. Lagen innebär en ny stimulans för de solpaneltillverkare som för närvarande hotas av betalningssvårigheter.

Hur som helst handlar det om ett viktigt beslut som kommer att förändra Kaliforniens energiförsörjning, och det är en idé som lätt kan sprida sig till andra amerikanska delstater.

Källa: CEC