Grönt ljus för vindpark på 226 MW i Murra Warra

Australiensiska vindkraftbyggaren RES avslutade sitt tidigare Ararat-projekt i Victoria förra året. Foto: RES Group

Australiensiska producenten av vindkraftverk, RES (Renewable Energy Systems), tillkännagav nyligen att byggandet av vindparken Murra Warra är finansiellt försäkrat, vilket gör det möjligt att påbörja byggandet av etapp 1.

Projektets etapp ett omfattar 61 turbiner, med nominell kapacitet på 226 megawatt. Vindkraftverken kommer att byggas cirka 30 kilometer norr om Horsham i södra Australien. Vindparken blir den hittills största på södra hemisfären.

Under denna byggfas av projektet skapas cirka 150 jobb i delstaten Victoria. När allt fungerar efter förväntningar, vilket förväntas ske i mitten av 2019, kommer Murra Warra Stage One, som parken heter, att skapa ytterligare permanenta jobb för fortlöpande övervaknings- och underhållsarbeten.

RES och Macquarie Capital tillhandahåller eget kapital för Stage One. Skuldfinansiering på cirka 320 miljoner australiensiska dollar har garanterats för Steg One genom ett konsortium bestående av ANZ, The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Ltd, Sumitomo Mitsui Banking Corporation och Westpac Banking Corporation.

Det aktuella tillkännagivandet kom efter ett tidigare tillkännagivande i december 2017 om långsiktiga överenskommelser av kraftleveranser, som tillförsäkras genom bildandet av ett konsortium bestående av stora energianvändare, inklusive Telstra, ANZ, Coca Cola Amatil och University of Melbourne.

Förarbeten har redan börjat. Ett kontrakt för byggandet har tilldelats Senvion, en av världens ledande turbinproducenter, och Downer, en av Australiens ledande civila och elektriska entreprenörer. Projektet kommer att anslutas till elnätet genom en ny terminal som kommer att byggas, ägas och drivas av AusNet-tjänster.

- Murra Warra- vindpark är ett världsklassprojekt. När det en gång blir färdigt, kommer det att bli en av de mest framstående vindkraftparkerna på södra halvklotet, sade Matt Rebbeck, VD för RES Australia.

RES Group är ett globalt företag med mer än 35 års erfarenhet av förnybar energi. Företaget har deltagit totalt i över 13 gigawattstora storskaliga projekt inom vind-, sol- och batterilager över hela världen och administrerar över 3 gigawatt-stora tillgångar globalt. RES har varit verksamt i Australien i 15 år.

Källa: RES Group