Arcon-Sunmark levererar stor solvärmeanläggning till Vietnam

Danska solcellföretaget Arcon-Sunmark utrustar denna vietnamesiska läder- och textilfabrik, PrimeAsia Leather Company, med en stor solvärmeanläggning. Foto: Arcon - Sunmark

Solvärmeanläggningens areal täcker 5.000 kvadratmeter och den levererar värme för lädertillverkning och spillvattenavfall i vietnamesiska företaget PrimeAsia Leather Companys fabrik i Ba Ria-Vung Tau, strax söder om Ho Chi Minh-stad, tidigare Saigon.
 
Således kommer 90 procent av fabrikens spillvatten att behandlas med energi från solvärmeverket, vilket i kommer att generellt bidra med 20 procent av fabrikens totala energibehov.
 
Fabriken producerar 5,5 miljoner ton läder per år för textil- och skoindustrin. För Vietnams del handlar det om landets största solvärmeanläggning.

- För Vietnams del är det en väldigt stor anläggning, som vi nu bygger i Ba Ria-Vung Tau, och den kommer 
att synas. 

PrimeAsia Leather Company arbetar enligt Ba Ria-Vung Tau hårt för att minska lägerproduktionens miljöpåverkan och just där bidrar solvärmesystemet väsentligt både till minskning av CO 2 -utsläpp, men också till en 
mer försiktig hantering av avloppsvattnet från fabriken. 

- Dessutom bidrar solkraftverket till en direkt minskning av fabrikens energikostnader, vilket är betydelsefullt med tanke på att energipriserna i Vietnam stiger oavbrutet, säger Hans Grydehøj, Projekt & Affärsutvecklingschef vid Arcon-Sunmark.

Solvärmeanläggningen blir färdig under första halvan av 2018 och är den första stora anläggningen som byggs av Arcon-Sunmark i Vietnam. Företaget har levererat ett antal mindre faciliteter till Hanoi och Sheraton Hotel i Nha Trang. 
Arcon-Sunmark bedriver själv en fabrik i Vietnam, som etablerades 2006, och som producerar solfångare för marknader utanför Europa. 

Därför har företaget också arbetat hårt för att öka lokala företagens intresse för den potential som finns i solvärme när det gäller att utnyttja industriella processer. Nu har man lyckats med att uppnå konkreta resultat. 

Källa: Energiwatch