Ålborg CSP delar global solkraftkompetens med UAE

Ålborg CSP:s solkraftprojekt i Port Augusta, Australien, är ett klart exempel på hur en solkraftpark kan lösa energi-, vatten- och livsmedelsproblem i några av världens mest uttorkade områden. Foto: Ålborg CSP
- Med hjälp av både saltvatten och solresurser som är så lättillgängliga i UAE finns det verkligen goda förutsättningar för solenergianläggningar av det slag som vi har byggt i Australien. sade Peter Badstue Jensen, VD för Ålborg CSP. Foto: Ålborg CSP

Dubais tydliga ambition att bli den mest hållbara staden i världen år 2050 bidrar till att ge Förenade Arabemiraten, UAE: s en ledande roll när det gäller att skapa ett hållbart samhälle i Mellanöstern.

För att länderna i denna region kan ta del av hur marknader med hållbar verksamhet av världsklass fungerar besökte en delegation av ledande danska företag nyligen Förenade Arabemiraten,

Företaget Ålborg CSP presenterade bland annat företagets solkompetens, inklusive dess beprövade lösning på UAE: s behov av vatten, mat och energi.

Syftet med besöket var att lyfta fram och presentera dansk kompetens, regler och bestämmelser för ledande utvecklare och intressenter i UAE.

Ledd av Danmarks Miljö- och livsmedelsminister, H.E. Esben Lunde Larsen och Danmarks ambassadör i UAE, H.E. Fru Merete Juhl, delade ett antal hållbarhetsexperter från Danfoss, Grundfos, Rambøll och Aalborg CSP, sina erfarenheter och kunskaper om hållbarhet, avloppsvatten, eftermontering och avfallshantering under besöket.

Med bakgrund av en intensiv dialog med Mellanöstern och Nordafrika (MENA), och med tanke på Dubais miljövänliga energistrategi, enligt vilken 75 procent av Dubais energi kommer att genereras från rena källor, ansågs Åborg CSP:s lösningar motsvara bäst på UAE: s ambitioner.

I egenskap av en ledande specialist inom koncentrerad solenergi (CSP) och energilagringsteknologi presenterade Åborg CSP sina bästa metoder från företagets globala projektportfölj, med särskild tonvikt på de hållbara lösningarna som tar itu globala utmaningar ifroga om mat, vatten och energisäkerhet. Ett bevis på detta är en ökenodlingsanläggning som bygger på solkraft och havsvatten med målsättning att producera 17 000 ton tomater per år i den australiensiska öknen.

- Vårt projekt i Port Augusta, i Australien, är ett klart exempel på hur en solkraftpark kan lösa energi-, vatten- och livsmedelsproblem i några av världens mest uttorkade områden. Med hjälp av både saltvatten och solresurser som är så lättillgängliga i UAE finns det verkligen goda förutsättningar för solenergianläggningar av detta slag. Oavsett om det handlar om en termisk energilagring eller solterminsteknik som är utformad för att stödja livsmedelsproduktion, kan vår teknikkompetens och förnybar potential inclusive hybrid energi tillämpas i form av diversifierade applikationer, sade Peter Badstue Jensen, VD på Ålborg CSP.

Källa: Ålborg CSP