Solelsbranschen expanderar i indiska delstaten Rajastan

Indien har upptäckt solenergins fördelar, speciellt i delstaten Rajastan där solen skiner året runt. Foto: Markku Björkman

Det byggs allt fler solcellsparker i Indien samtidigt som priset på solcellsel snabbt sjunker. Den gröna elen kan snart konkurrera med smutsig kolkraft.

Det gäller speciellt delstaten Rajastan med dess ökenliknande torra stäpp med taggiga buskar. Här i nordvästra Indien, där befolkningsdensiteten är relativt låg och där temperaturerna ligger på mellan 45 och 50 grader på sommaren, gör delstaten perfekt för landets nya satsning på solcellsparker.

Utanför staden Bikaner har företaget Rays Experts byggt två solcellsparker som sammanlagt producerar 100 megawatt energi. I mars 2012 fick Rays Experts som Indiens första solcellspark tillstånd av regeringen att öppna här. Då täckte det dryga två hektar, i dag spänner området över 100 hektar.

Vid den största solparken visar chefen Kapil Tomar runt i kontrollbyggnaden som styr solpanelerna i parken.

– Jag vill arbeta i en växande industri som inte ger ifrån sig föroreningar eller gör slut på naturresurserna, säger till tidningen HBL.

Solcellerna som är tillverkade i Kanada håller i 25 år, de är tillsammans med amerikanska solceller av den bästa kvaliteten. Sämst är de kinesiska, menar Kapil. I soliga Rajasthan ger april till september en produktionstopp av solenergi med 8-10 timmar om dagen medan resten av året ger 5-6 timmar om dagen.

Eftersom markpriserna i Rajasthan fortfarande är låga på många håll är det för företag som Rays Experts möjligt att köpa stora arealer. Enligt indisk lag är det inte tillåtet att konvertera jordbruksmark till industrimark, men Kapil Tomar säger att området som Rays Experts köpte 2012 var "ödemark" utan någon matproduktion.

Källa: HBL