Cubierta Solar vill bygga 50 megawatt solpaneler på Gran Canaria

Solenergi på Kanariska öarna. Foto: FotografoAficionado, CC0 Creative Commons

Företaget Cubierta Solar Canaria 2 SL planerar att installera tusentals solpaneler med en kapacitet på 50 megawatt på total yta på en miljon kvadratmeter vid Juan Grande på södra Gran Canaria.

Det vill säga en yta som motsvarar 92 av de största fotbollsplanerna.

Solclellsanläggningen kommer att ha en installerad kapacitet på 50 megawatt, vilket är mer än den totala installerade solenergin på Gran Canaria idag, vilket är 36,4 megawatt, enligt tidningen Canarias 7.

Det är två jordbrukstomter i El Matorral som ligger mellan motorvägen GC-1 och kusten som är aktuella.

Paneler på 300 watt ska grupperas i 40 områden för att ligga i rader och placeras på ungefär två meter höga ställningar på marken.

Varje fält kommer att uppgå till 1.250 kilowatt. Avståndet mellan raderna ska vara fyra meter.

Företaget har enligt uppgift ett avtal om att hyra tomter om de får tillstånd att bygga solkraftverk, som ska kopplas till en 66 kg volt nav för elnätet i Aldea Blanca fem kilometer bort.

Det kommer enligt uppgift att vara möjligt att sätta anläggningen i drift redan fyra månader efter installationen börjar.

Prisnivån på solceller har nyligen gått ned så kraftigt att det kan konkurrera med fossil kraft i många delar av världen, inte minst på Kanarieöarna, där solen skiner extremt många timmar per år.

Källa:canariajournalen