Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Isländska sopor blir energi

Isländska sopor går på export i stället för att deponeras. Foto: Geminor
Isländska sopor går på export i stället för att deponeras. Foto: Geminor
Publicerad av
Peter Höök - 10 jun 2019

Geminor har tecknat ett kontrakt på fem år för att exportera sopor, eller RDF, från Island till en anläggning för energi från avfall, EfW, i Nederländerna. Avfallet kommer att användas som bränsle för att producera el, ånga och värme för industri och fjärrvärme. Den första försändelsen kommer att lämna Island i sommar, och återkommande leveranser startar i oktober.

Enligt avtalet kommer totalt 70 000 ton RDF att exporteras till den europeiska kontinenten från Island under de kommande fem åren. Det innebär att Island går in i en ny era i avfallshanteringen, säger Chief Operating Officer hos Geminor, Ralf Schöpwinkel.

– Idag går allt avfall på Island till deponi. Avtalet innebär att Island nu ansluter till många andra europeiska länder genom att utnyttja sitt hushållsavfall genom att skicka det till EU som sekundärt bränsle, säger Schöpwinkel.

– Det här är inte bara en milstolpe för Island, utan också för Geminor som ett resursbolag. Kontraktet om Island är ännu ett viktigt steg i vår internationella expansionsprocess, säger Chief Operating Officer hos Geminor, Ralf Schöpwinkel.

Annons

Annons

Annons