Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Skellefteå Kraft satsar på att utveckla ladd-infrastruktur för racingbilar

Fotograf: PWR.
Fotograf: PWR.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 03 jun 2019

 Skellefteå Kraft har ingått ett partnerskap med Drive Center Arena i Fällfors för att bidra till utvecklingen av laddning av eldrivna racingbilar.

Antalet elbilar ökar i snabb takt och den utvecklingen vill Skellefteå Kraft bidra till genom att satsa på ladd-infrastruktur och anpassade tekniklösningar för elfordon, smarta lösningar som underlättar användandet av elektrifierade fordon i Sverige.
Sedan i höstas ingår Skellefteå Kraft i en allians för eldrivna transportlösningar tillsammans med racingteamet PWR racing som tagit fram en eldriven tävlingsbil. Nu tas nästa steg tillsammans med Skandinaviens längsta racingbana Drive Center Arena i Fällfors utanför Skellefteå. Målet är att kunna genomföra racingtävlingar med bilar drivna på el, vilket ställer höga krav på mycket snabb laddning.

- Racing är en naturlig innovations- och utvecklingsplattform där alla fordonets system och teknik testas till sin absoluta gräns. Den teknikutvecklingen kan sedan appliceras på laddutrustning för personbilar, säger Patrik Grantås, affärsområdeschef marknad vid Skellefteå Kraft.

Fällfors särskilt lämpligt
År 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären och för inrikes transporter är målet att utsläppen ska minska med minst 70 procent senast 2030 jämfört med 2010.

Att ladda elbilar snabbt ställer höga krav på tillräcklig effekt i elnätet vilket lämpar sig väl vid Drive Center Arena, tack vare att det tidigare legat en militär anläggning på platsen. Nu etableras två snabbladdare på arenan som till att börja med kan möta behoven för event, fordonslanseringar och tester.

 

Annons

Annons

Annons