Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Analytiker DeHaemer: ”Oljan är på väg mot lägre priser”

Kanadensiske oljeanalytikern Christian DeHaemer tror på betydligt lägre oljepriser 2019. Foto: Gambridge House International
Kanadensiske oljeanalytikern Christian DeHaemer tror på betydligt lägre oljepriser 2019. Foto: Gambridge House International
Publicerad av
Markku Björkman - 14 nov 2018

Oljepriset fortsatte sjunka på tisdagen den 13 november och föll därmed för tolfte handelsdagen i rad. Vid 20:10-tiden var WTI ned 6,1 procent till 56:28 dollar per fat. Det kan ställas mot topparna i oktober månad på drygt 76 dollar. Jämfört med i början av året är priset nära 7 procent lägre.

President Donald Trumps kritik av Saudiarabiens uttalande om behov av minskning av oljeproduktionen var en faktor bakom trycket, anser Bloomberg News.

Vidare har Opec sänkt prognosen för efterfrågan på olja 2019 och drog upp bedömningen för utbudet.

Kanadensiske oljeanalytikern Christian DeHaemer kommenterade den senaste utvecklingen på oljemarknaden den 13 november i tidskriften under rubriken ” Den perfekta handeln är tillbaka”, genom att ge en känga åt analytikerskaran.

- I augusti var alla överens om att oljepriserna var på väg mot 100 dollar per fat. Plöstligt föll oljepriserna till botten med 20 procent till $ 60 per fat. Vad hände? Det var den gamla berg- och dalbanan, skrev Christian DeHaemer.

Han hänvisade i första hand till investerare som först trodde att Iran-sanktioner skulle träda verkligen i kraft och avlägsna 2,5 miljoner fat från marknaden.

- Sanktionerna trädde visserligen i kraft, men samtidigt beviljades åtta länder undantag vilket urvattnade det hela, konstaterade DeHaemer.

Enligt honom fortsätter USA i denna situation att pumpa mer olja än någonsin och antalet oljeriggar ökar ständigt. Dessutom fabriceras det igen mer pipelines.

- Det är orsaken till att mer olja gör sin väg till marknaden och det betyder i sin tur att USA kommer att pumpa ännu mer olja under de kommande sex månaderna, tror DeHaemer.

Utöver detta slår Ryssland produktionsrekord. Och Saudiarabien säger inte bara att det pumpar så mycket som möjligt. Den 13 november meddelade saudierna överraskande att de skulle minska produktionen från och med nästa månad med så mycket som 500 000 fat per dag. Meddelandet drev upp oljepriset med futtiga 1,50 dollar.

- Till detta bör man lägga även Kinas och Europas ekonomiska avmattning. Allt tyder på att oljan är på väg mot lägre priser, konstaterade Christian DeHaemer.

Annons

Annons

Annons