Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 24 2017
Senaste Nytt

Antenner stora som bussar designas för ITER

Uppvärmningssystemet ICRH kommer att använda sig av två gigantiska antenner för att hetta upp fusionsplasmat i ITER. Bild: ITER
Uppvärmningssystemet ICRH kommer att använda sig av två gigantiska antenner för att hetta upp fusionsplasmat i ITER. Bild: ITER
Publicerad av
Tommy Ekholm - 15 jun 2012

Ett av fusionsexperimentet ITER:s tre uppvärmningssystem, kallat ICRH (Ion Cyclotron Resonance Heating), ska levereras av det europeiska konsortiet CYCLE, bestående av expertgrupperna CCFE i Storbritannien, CEA i Frankrike, ERM i Belgien, IPP i Tyskland och ENEA-Torino i Italien. ICRH-systemet ska i upp till en timmes tid förse ITER:s plasma med 20 megawatt energi med hjälp av radiovågor som genereras av två antenner. Dessa antenner har emellertid inte mycket gemensamt med vanliga radioantenner då de är stora som små bussar och väger 45 ton styck.

I slutet av maj 2012 träffades 50 experter på tekniken i Cadarache i Frankrike för att diskutera systemets design. Tekniken har tidigare använts i experimentella reaktorer som JET, TEXTOR och Tore Supra, men enligt Jean Jacquinot, före detta chef för JET och ordförande vid mötet i Cadarache, blir det en utmaning att designa ett liknande system för ITER. Jacquinot menar att svårigheterna dels ligger i ökningen av systemets effekt till 10 megawatt per antenn och de resulterande kraftiga elektriska fälten och dels i att systemet kommer att vara i kontakt med plasmat och därför måste tåla de extrema påfrestningar som detta innebär.

– Vi försöker att använda oss av befintlig teknik så mycket vi kan, men självklart är en del ny utveckling nödvändig, så som Faradayskärmen - en sandwich-liknande struktur gjord av beryllium, härdad kopparlegering och rostfritt stål som täcker antennens framkant, säger Bertrand Beaumont, chef för ITER:s joncyklotronsektion.

Annons